Με λουλούδια και δώρα υποδέχθηκαν την Δευτέρα (9/1) οι Ταϊλανδέζοι αξιωματούχοι τους πρώτους Κινέζους τουρίστες, αλλά και με αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για τον έλεγχο εξάπλωσης της COVID-19.
Σημειώνεται ότι, ο τουριστικός κλάδος της Ταϊλάνδης ήταν ιδιαιτέρως εξαρτημένος από την Κίνα πριν από την πανδημία, με έναν στους τέσσερις ταξιδιώτες να προέρχεται είναι Κινέζος.
Οι 269 Κινέζοι που έφθασαν από την πόλη Σιαμέν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, έγιναν δεκτοί με λουλούδια και σακουλάκια με δώρα –που περιείχαν απολυμαντικό για τα χέρια και προστατευτικές μάσκες—ενώ ένα πανό ανέφερε στα κινεζικά «Κίνα και Ταϊλάνδη είναι μία οικογένεια».
«Είμαι πολύ ευτυχισμένη και δεν το πιστεύω», δήλωσε η Τζιανγκ Σάνα, καθηγήτρια πανεπιστημίου, που ήταν μεταξύ των πρώτων αφιχθέντων. Η 36χρονη γυναίκα, που θα παραμείνει στην Ταϊλάνδη για ένα μήνα για να κάνει καταδύσεις, έκλεισε το εισιτήριό της πριν από δύο εβδομάδες αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή φοβόταν ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή. «Φοβόμαστε ότι οι πολιτικές θα ήταν διαφορετικές από εκείνες που αναμέναμε και ότι θα μας εμποδίσουν να φύγουμε», δήλωσε προσθέτοντας ότι κανένας εργαζομένους από τις υπηρεσίες εδάφους δεν μπόρεσε να τους ενημερώσει σωστά.
Το τέλος της καραντίνας
Έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης και κατόπιν κοινωνικών αναταραχών στο εσωτερικό της χώρας καθώς και πιέσεων στην οικονομική της ευρωστία, η Κίνα αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της «μηδενικής COVID-19» τον Δεκέμβριο, με τον τερματισμό του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν από το εξωτερικό, να αποτελεί την επισφράγιση μιας νέας ημέρας για τους πολίτες της.
Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, η Ταϊλάνδη αποφάσισε να μην απαιτεί διαγνωστικά τεστ πριν από την αναχώρηση.
Ωστόσο, το σαββατοκύριακο πριν την παύση του μέτρου επικράτησε σύγχυση αναφορικά με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης που άφηναν να εννοηθεί ότι οι τουρίστες από όλο τον κόσμο θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση εμβολιασμού.
Τελικά την Δευτέρα (9/1) ο υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ εγκατέλειψε το σχέδιο αυτό. «Η απόφαση ελήφθη όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά επίσης με βάση τις ιατρικές πληροφορίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο.
Το 2022, η χώρα υποδέχθηκε 10 εκατ. ξένους επισκέπτες, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 430.000 του 2021 αλλά πολύ λιγότεροι σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Η Ταϊλάνδη ελπίζει να φθάσει τα 20 με 25 εκατ. επισκέπτες φέτος, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια από την Κίνα.
cnn.gr