Τα σημάδια ότι το παιδί έχει αφυδατωθεί

[

Το 60% του σώματος αποτελείται από νερό και το χρειαζόμαστε για τις λειτουργίες της αναπνοής, της πέψης αλλά και κάθε βασική σωματική λειτουργία. Χάνουμε διαρκώς νερό, κατά την διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης σε μια ζεστή ημέρα ή και της έντονης γυμναστικής. Το σώμα μπορεί επίσης να αποβάλλει μεγάλη ποσότητα υγρών μέσω της ούρησης ενώ η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από παθολογικά ζητήματα, όπως ο πυρετός, ο εμετός ή και η διάρροια. Η αφυδάτωση εμφανίζει διακυμάνσεις, ξεκινώντας από την ήπια ενώ μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα σοβαρή, διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι το παιδί μπορεί να έχει πάθει αφυδάτωση. Αυτά περιλαμβάνουν:

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει αφυδατωθεί

Η δίψα είναι το πρώτο και ίσως το κυριότερο σήμα που στέλνει ο οργανισμός για να μας πει ότι χρειάζεται νερό. Ομως, όταν δεν έχει ανταπόκριση, χρησιμοποιεί και άλλους μηχανισμούς για να ρυθμίσει το ισοζύγιο του νερού που χρειάζεται. Οταν δηλαδή από το σώμα χάνονται υπερβολικές ποσότητες υγρών, ταυτόχρονα «παρασύρονται» και σημαντικές ποσότητες συστατικών (κυρίως μεταλλικών αλάτων). Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ονομάζεται αφυδάτωση και είναι μια ακραία κατάσταση για το σύνολο του σώματος, η οποία μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.

Πώς θα κρατήσετε το παιδί ενυδατωμένο

Σύμφωνα με έρευνα της Βρετανικής Εταιρείας Παιδιατρικής Διαιτολογίας, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν συνολικά 6-8 ποτήρια (μικρά ποτήρια για τα μικρά παιδιά και μεγαλύτερα ποτήρια για τα πιο μεγάλα παιδιά). Επίσης, αρκετή ποσότητα νερού παίρνουν τα παιδιά και από τις τροφές που καταναλώνουν. Ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν νερό σε ποσότητα περίπου 90%. Ενας καλός δείκτης της ενυδάτωσης ή αφυδάτωσης του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων. Οσο πιο σκούρα είναι τα ούρα τόσο πιο πολύ νερό χρειάζεται ο οργανισμός, γι’ αυτό και είναι καλό να «ρίχνετε μια ματιά» στα ούρα του παιδιού σας. Αν είναι τακτικά και ανοιχτού κίτρινου χρώματος, πίνει επαρκή ποσότητα νερού, αλλιώς αν τα ούρα είναι σκούρα, θα πρέπει να την αυξήσει.

Πηγή: vita.gr

Πηγη


Πηγή