Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτού του κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health – Europe».

Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων του University College London και σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Imperial College του Λονδίνου, εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στον βαθμό επεξεργασίας των τροφίμων και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη περιλάμβανε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 11 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, κάθε αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου σχετίζεται με 17% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα τρόφιμα που συνδέονται με τον υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνουν αλμυρά σνακ, επεξεργασμένα κρέατα, έτοιμα γεύματα και ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και φυτικές εναλλακτικές λύσεις, σχετίζονται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με τη μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με έρευνες. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων που περιέχουν επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (όπως αλάτι, βούτυρο, λάδι) οδήγησε σε μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Επιπλέον, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Πηγή: ΑΠΕ


Πηγή