Τα «ΝΕΑ» αποκαλύπτουν: Τα διαχρονικά προβλήματα στις οδικές υποδομές της χώρας

Γέφυρες παρατημένες, δίχως συντήρηση εδώ και χρόνια. Εκτός από το σιδηροδρομικό δίκτυο, φαίνεται ότι και στο οδικό δίκτυο της χώρας αναδεικνύονται προβλήματα ασφαλείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη που λειτουργεί για περισσότερο από μια δεκαετία στα όρια της αντοχής της.

Οι εργασίες ρουτίνας που ξεκίνησαν στη ραχοκοκκαλιά της συγκεκριμένης γέφυρας, αποκάλυψαν σοβαρές ρωγμές, τόσο επικίνδυνες που ανάγκασαν τις αρχές να απαγορεύσουν τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Αποκάλυψαν όμως, όπως διαφαίνεται από το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και το γεγονός ότι οι εκατοντάδες γέφυρες που αποτελούν κορμό του εθνικού οδικού δικτύου έχουν αφεθεί έρμαια στην φθορά του χρόνου.

Η τελευταία επιθεώρηση της συγκεκριμένης γέφυρας έγινε το 1995, μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που έγινε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς. Αλλά ακόμα και τότε, δεν έγινε καμία επιδιόρθωση, παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκε μεγάλη ρωγμή στον έκτο σπόνδυλο της γέφυρας

Όπως μάλιστα αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», τη συγκεκριμένη γέφυρα σχεδίασε ο ίδιος Ιταλός μηχανικός που σχεδίασε τη γέφυρα της Γένοβας η οποία κατέρρευσε το 2018. Το πρόβλημα που αρχικά υποτιμήθηκε, αναδείχθηκε τελικά σε επικίνδυνο για τη στατικότητα της γέφυρας.

Επιφυλακή για τη γέφυρα της Χαλκίδας

Σε επιφυλακή τα τελευταία χρόνια βρίσκονται οι αρχές του υπουργείου Υποδομών και της περιφέρειας Ευβοίας, καθώς οι συνεχόμενες πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταπονήσει τη μεγάλη γέφυρα.

Από την αντιπεριφέρεια συχνά εντοπίζουν προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία της συγκεκριμένης γέφυρας και ενημερώνουν το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προκειμένου να δρομολογηθούν βελτιωτικές εργασίες και εργασίες συντήρησης.

«Ενημερώσαμε την αντίστοιχη υπηρεσία για βλάβες στο οδόστρωμα και στον φωτισμό και σε μία περίπτωση, τον Δεκέμβριο του 2021, για πρόβλημα ταλάντωσης των καλωδίων», είπε ο Γιώργος Κελαϊδίτης, αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειαρχη Εύβοιας, η αρμοδιότητα για τη συντήρηση και τις επιδιορθώσεις είναι του υπουργείου Υποδομών, το οποίο ανταποκρίνεται στα σήματα κινδύνου των τοπικών αρχών κάθε φορά που οι διερχόμενοι οδηγοί εντοπίζουν και καταγγέλλουν τα προβλήματα.


Πηγή