Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την τραγωδία στα Τέμπη

Στα βασανιστικά ερωτήματα για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη εστιάζουν την προσοχή τους τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σε άρθρο με τίτλο «Τι οδήγησε στο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία» το Bloomberg αναφέρει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «τραγικό ανθρώπινο λάθος» τη σύγκρουση κατά την οποία σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, όμως η καθυστέρηση πολλών ετών για την εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων και άλλων δικλείδων ασφαλείας επίσης έπαιξαν ρόλο».

Δελτίο FRANCE 24:

«Πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις κατηγορούνται ότι δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι εργαζόμενοι που απεργούν αυτές τις μέρες λένε ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι διαχρονικές, ότι οι υπάλληλοι πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιοι σε αριθμό και ότι ο σταθμάρχης ήταν μόνος του σε έναν από τους πιο επιβαρυμένους σταθμούς της Ελλάδας».

Το γαλλικό δίκτυο France 24 έκανε ειδική αναφορά στο πρωτοσέλιδο των «Νέων».

«Η εφημερίδα «Τα Νέα» ερευνά τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το φορτηγό τρένο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή. Η εφημερίδα παραπέμπει στο φερόμενο λάθος του σταθμάρχη όμως δείχνει και προς την κατεύθυνση της κατάστασης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου».

Οι οργισμένες αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας για τη φονική σύγκρουση κυριαρχούν στα άρθρα του βρετανικού Guardian με τίτλο: «Η εμφάνιση του σταθμάρχη στο δικαστήριο αναβλήθηκε εν μέσω οργισμένων διαδηλώσεων».

Στην Τουρκία οι ποδοσφαιριστές της Trabzon spor βγήκαν για προθέρμανση φορώντας μαύρα μπλουζάκια με τις σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας και το μήνυμα: «Περαστικά γείτονα».


Πηγή