ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση ταυτότητας και στρατηγικής – Ανασύνταξη άμεσα για τη νέα εκλογική μάχη

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει γυρίσει τα μανίκια. Φοράει αθλητικά παπούτσια και μοιάζει να είναι έτοιμος να πιάσει δουλειά. Το βλέμμα του επικεφαλής της κίνησης των 53, Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε άλλο κλίμα, αποπνέει προβληματισμό με ένα μειδίαμα. Ο Δημήτρης Βίτσας κοιτάει τις σημειώσεις του λίγο μετα τον δημόσιο καταλογισμό ευθυνών που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα. Δίπλα του κάθεται ο Φώτης Κουβέλης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη για λάθη όμως που έκαναν οι άλλοι

Το κόμμα μοιάζει να είναι σε αναζήτηση και πάλι ταυτότητας και στρατηγικής. H αυτοκριτική πέρασε έξω από την πόρτα, με τον Αλέξη Τσίπρα να βλέπει ως πυλώνες της ήττας.

Η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Η υπεράσπισή της απλής αναλογικής που υπονόμευσε το όχι στην συνεργασία των άλλων κομμάτων. Η εικόνα του κόμματος με άστοχες τοποθετήσεις στελεχών. Για αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθυνη.

«Και θέλω να σας πω, για να είμαι απόλυτα καθαρός, ότι γι’ αυτό αναλαμβάνω εγώ αποκλειστικά την ευθύνη. Δεν ανήκει σε κανέναν άλλον. Σε εμένα ανήκει η ευθύνη γι’ αυτό. Και θέλω να σας ζητήσω σήμερα να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη στην εκλογική μάχη που έχει ήδη αρχίσει. Να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία και σε αυτούς που μας ψήφισαν και στους άλλους που καλούμε τώρα να μας ψηφίσουν, ότι αντιληφθήκαμε το μήνυμα της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταχειροκροτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτήθηκε ξανά και ξανά σε ένα κομματικό όργανο το οποίο ελέγχει απόλυτα, και σε μία συλλογική διαδικασία που μίλησε μόνο ο ιδιος. Αντιδράσεις εκφράστηκαν από τους 53 για την διαδικασία.

Όσα μέλη του κόμματος θέλουν να τοποθετηθούν επί των ζητημάτων που έθεσε ο κ. Τσίπρας θα το κάνουν γραπτώς. Την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου μετέφερε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να έχει αντίθετη άποψη και να ζητά να γίνουν παρεμβάσεις στελεχών από το βήμα.Έτσι, έγινε ψηφοφορία με την οποία «πέρασε» η πρόταση της Ράνιας Σβίγκου, με συντριπτική πλειοψηφία.

Βαριές κατηγορίες από την Άννα Βαγενά για κατευθυνόμενη σταυροδοσία που την «έκοψε»

Το κλίμα θυμίζει τα πέτρινα χρόνια όταν κάθε συλλογική απόφαση συνοδευόταν από αμέτρητα κείμενα τροπολογιών που εξέφραζαν τις τάσεις μεν όχι την συλλογική απόφαση δε. Και μέσα σε αυτό το κλίμα η Άννα Βαγενά ήρθε να ρίξει τα δικά της πυρά για κατευθυνόμενη σταυροδοσία και άρα κατευθυνόμενο δικό της κόψιμο

«Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους σχεδόν 6.500 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Είναι πολίτες που αγνόησαν τα κατά χιλιάδες σταυρωμένα ψηφοδέλτια που έφταναν σε αυτούς, πολλές φορές μάλιστα με διπλούς σταυρούς, σταυρούς που προήλθαν από συνδιαλλαγές και συνεννοήσεις. Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που με εμπιστεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχω καμία πίκρα που δεν επανεκλέχθηκα βουλευτής, ίσα ίσα που χαίρομαι που θα αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στην ευλογημένη μου τέχνη, το θέατρο», δήλωσε.

Πίκρα, καχυποψία και άγχος με φόντο την ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στον ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα καχυποψίας, πικρίας, άγχους και προβληματισμού ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται για ακόμα μία φορά να αναζητήσει ταυτότητα και στρατηγική για μία επόμενη ημέρα που επιμένει πως το μεγαλύτερο κακό που έβγαλε η κάλπη δεν είναι για το κόμμα αλλά πως οι πολίτες θα τιμωρηθούν επειδή δεν επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιωθεί η επόμενη ημέρα θα τον βρει και πάλι σε θέση ισχύος. Αν όχι, οι φωνές που περίμεναν κάτι παραπάνω από την ανάληψη της ευθύνης για τα λάθη των άλλων είναι βέβαιο πως θα ακουστούν και πάλι και μάλιστα πιο δυνατά.


Πηγή