ΣΥΡΙΖΑ: Εκεχειρία με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές

Εκεχειρία λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου και με ορίζοντα τις ευρωεκλογές αποφάσισαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και πρωτοκλασάτα στελέχη.

Η απόφαση να πέσουν οι τόνοι πάρθηκε έπειτα από μια μαραθώνια επαναληπτική συνεδρίαση, κατά τη οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε με προσφυγή τη βάση του κόμματος αν δεν δεσμευτούν τα στελέχη ότι δεν θα τον αμφισβητήσουν μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Στέφανος Κασσελάκης: «Ή πρόεδρος του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές ή θα ζητήσω αναβάπτιση από τα μέλη»

Όλγα Γεροβασίλη: «Λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανέναν»

«Κανένας δεν έχει εγείρει θέμα δυσπιστίας και πορευόμαστε προς το συνέδριο του κόμματος. Δεν υπάρχει σε κανένα κόμμα λευκή επιταγή, ούτε για πρόσωπα ούτε για όργανο», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος πολιτικής γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

«Όλοι θα κριθούν στις Ευρωεκλογές», του απάντησαν τα 17 από τα 21 μέλη της ΠΓ.

«Ο πρόεδρος έχει λάβει εντολή μακράς πνοής με ορίζοντα το 2027 και τις εθνικές εκλογές. Σε περίπτωση που αμφισβητηθεί ο κ. Κασσελάκης είναι διατεθειμένος να ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη της βάσης», είπε ο βουλευτής,. Πέτρος Παππάς.

«Δεν δίνω το δικαίωμα και στον Στέφανο Κασσελάκη να πιστεύει ότι βρίσκεται σε ένα κόμμα όπου δεν έχουν σημασία ο δημοκρατικός διάλογος και η συνεννόηση», είπε ο βουλευτής. Χρήστος Γιαννούλης.

Στη συνεδρίαση μάλιστα διευκρίνισαν στον κ. Κασσελάκη ότι κανείς δεν τον αμφισβητεί, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλεί την επιστολή, που είχε στείλει από το Λονδίνο και στην οποία τους επέρριπτε αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάρρευση του κόμματος.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ τώρα, όπως είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Διονύσης Τεμπονέρας: «Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Στέφανος Κασσελάκης: «Με αμφισβητείς;»

Διονύσης Τεμπονέρας: «Όχι, πρόεδρε»

Στέφανος Κασσελάκης: «Εφόσον δεν με αμφισβητείτε ανακαλώ και εγώ την επιστολή».

Την ίδια ώρα, στη δημοσκόπηση της Opinion Poll στο ερώτημα πως έβλεπαν τη συνεργασία των κομμάτων της κεντροαριστεράς, 8 στους δέκα λένε «ναι» και ένα 16,2% «όχι» και «μάλλον όχι».

Η στάση Τσίπρα στο συνέδριο

Το συνέδριο, μετά από όσα έχουν προηγηθεί, έχει αλλάξει πολιτικό χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο συνέδριο θέσεων.

«Πλέον, μπαίνει και ο παράγοντας της ανθρωπογεωγραφίας, με τα νέα στρατόπεδα. Η ομάδα Παππά έχει μετακινήσει πια στην πλευρά Κασσελάκη και του δίνει νέο αέρα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Μπολάκη.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του MEGA, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων, ο Στέφανος Κασσελάκης πάει στο συνέδριο με το ερωτηματολόγιο και θέλει να απευθυνθεί στα μέλη του κόμματος.

Όσο για το αν θα δώσει το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «δεν είναι σίγουρη η ομιλία του, το πιθανότερο είναι να πάει στο συνέδριο και να κάνει μία δήλωση φτάνοντας εκεί».


Πηγή