Όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές έως τις 2031 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων.
Αυτό εκτιμάται πως θα συμβεί λόγω της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης αλλά και των ενεργών συνταξιούχων σε εργασία και ασφάλιση, όπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες. Επίσης επισημαίνεται πως το 2025 συνολικά 210.000 συνταξιούχοι αναμένεται να εργάζονται στη χώρα μας από 47.000 που χρησιμοποίησε ως «δείκτη» η Eurostat για το 2023.
Μάλιστα τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως το 1,7% των Ελλήνων συνταξιούχων συνέχισε την εργασία του το 2023 χωρίς αλλαγές ωστόσο το 2,5% είχε κάποιες αλλαγές, όπως μικρότερο ωράριο ή άλλη εργασία από αυτή που έκανε, όταν βγήκε στη σύνταξη. Αξιοσημείωτο είναι δε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων στην ΕΕ εργαζόταν για λόγους ευχαρίστησης και ακολουθούσαν όσοι δήλωσαν ότι ήταν οικονομικά αναγκαίο.
Τα όρια ηλικίας στη συνταξιοδότηση
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να γίνει κάποια αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό συνέβη επειδή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκαν στα 62 έτη και στα 67 έτη από 60 έτη και τα 65 έτη που ήταν προηγουμένως αλλά και λόγω του ότι δεν αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής με την πανδημία. Συνεπώς και πάλι δεν έγινε καμία περαιτέρω προσαρμογή των ορίων ηλικίας.
Ωστόσο όταν γίνουν αλλαγές στα όρια ηλικίας αυτές θα είναι αυτόματες, καθώς διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2010 με τον ασφαλιστικό νόμο 3863 αναφέρει πως η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται όταν θα αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωή μετά το 65 έτος.
O αλγόριθμος
Σε κάθε περίπτωση εντός του 2026 αναμένεται να αξιολογηθούν εκ νέου οι ηλικίες εξόδου στη σύνταξη. Και αν ο «αλγόριθμος» που συνδέει το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65 έτη με τα όρια ηλικίας δείξει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, τότε από το 2027 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμοστούν.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα οι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 62 έτη ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης. Αυτό θα ισχύει όπως όλα δείχνουν έως το 2026.
enikonomia.gr