Υλικά
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
1/8 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
1 κουνουπίδι μεσαίου μεγέθους (περίπου 2 κιλά)
Σπρέι μαγειρικής
1 1/2 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα, (περίπου 170 γρ.)
1/3 φλιτζάνι πλήρες απλό στραγγιστό γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, συν λίγο ακόμη για το γαρνίρισμα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο και λίγο ακόμη για το γαρνίρισμα
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού και φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα
3 κουταλάκια του γλυκού νερό
1/4 φλιτζάνι ρόδι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Στρώστε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος με αλουμινόχαρτο. Χτυπήστε ελαφρά 2 κουταλιές της σούπας λάδι, την πάπρικα, το κύμινο, τον κουρκουμά, το γαρύφαλλο (αν το επιθυμείτε) και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ.
Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα από το κουνουπίδι. Κόψτε το κάτω μέρος του πυρήνα, έτσι ώστε το κουνουπίδι να κάθεται επίπεδο στο έτοιμο φύλλο ψησίματος. Καλύψτε ελαφρά το κουνουπίδι με μαγειρικό σπρέι. Ψήστε για 25 λεπτά. Αλείψτε το κουνουπίδι παντού με το μείγμα πάπρικας και περιστρέψτε το ταψί από μπροστά προς τα πίσω. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει το κουνουπίδι, για περίπου 25 λεπτά ακόμα. Αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά. Αλείψτε το κουνουπίδι με 1 κουταλιά της σούπας λάδι.
Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τη φέτα, το γιαούρτι, το σκόρδο, το δυόσμο και την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μπλέντερ. Επεξεργαστείτε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί, 2 με 3 λεπτά. Ταυτόχρονα, ρίξτε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού, μέχρι να έχετε μια πιο ελαφριά υφή, 30 έως 45 δευτερόλεπτα. Ρίξτε σιγά σιγά και το νερό μέσα, 1 κουταλάκι του γλυκού τη φορά. Επεξεργαστείτε μέχρι το μείγμα να φαίνεται σαν σαντιγί και λείο, για περίπου 1 λεπτό, Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταφέρετε σε ένα μικρό μπολ. Σκεπάστε και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.
Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα της φέτας σε μια πιατέλα. Ρίξτε από πάνω το ψημένο κεφάλι κουνουπιδιού και πασπαλίστε με ρόδι. Γαρνίρετε με επιπλέον δυόσμο ή/και φέτες λεμονιού, αν θέλετε.
Πηγή