Με τη χθεσινή (Πέμπτη) εναρκτήρια ομιλία του στο τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην ουσία το προγραμματικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθούν όχι μόνο οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες του, αλλά κι ο ίδιος ο πολιτικός χαρακτήρας του κόμματός του.
Με το άγγελμα αισιοδοξίας πως «η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τις 5+ 1 δεσμεύσεις του για το «ρεαλιστικό», όπως το αποκάλεσε, πρόγραμμα μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική.
Αναφορικώς, εξάλλου, με τον παλμό του συνεδρίου οι διοργανωτές είναι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι, την ίδια ώρα που πολλοί σύνεδροι συνέχαιραν τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, για την άψογη οργάνωσή του.
Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας γύρισε το χρόνο πίσω στον 20ό αιώνα για να πείσει πως το δίλημμα και της εποχής μας είναι «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», χρησιμοποιώντας αρκετές φορές τη λέξη Αριστερά για να αποδείξει και στους εσωκομματικούς αμφισβητίες του πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αλλάζει, αλλά δεν ξεχνά τις ρίζες του.
Όσον αφορά τις προγραμματικές δεσμεύσεις του, κωδικοποιούνται ως εξής:
- Ακρίβεια: παρεμβάσεις για άμεση μείωση κατά 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
- Εργασία: αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ κι επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων.
- Μικρομεσαίοι- Αγρότες: διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις.
- Κοινωνική προστασία: νέο ΕΣΥ κι επιστροφή 13ης σύνταξης.
- Νέα γενιά: οικονομικώς προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια κι απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους.
- Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα εκ νέου σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, «ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί».
Βεβαίως, η απεύθυνση για άνοιγμα των χαρτιών και για κρίσεις από την Ιστορία αφορούσαν κυρίως το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο εκπρόσωπος των οποίων στο συνέδριο Δημήτρης Μάντζος μάλλον δεν έδειξε διάθεση συνεργασίας.
Κάθε άλλο, μάλιστα, αν κρίνουμε από τις «μπηχτές» του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε ζητήματα όπως ο εμβολιασμός και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάνοντας μάλιστα λόγο για εμφανείς ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές των δύο κομμάτων.
Σχολιάζοντας, επίσης, τις αναφορές Τσίπρα για την Πορτογαλία, σημείωσε πως οι Πορτογάλοι μπήκαν αργότερα από εμάς στο μνημόνιο και φτωχότεροι, βγήκαν όμως νωρίτερα και πιο πλούσιοι γιατί εκεί υπήρχε κουλτούρα διαλόγου των πολιτικών κομμάτων γύρω από ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο.
Ο κ. Μάντζος, ο οποίος προκάλεσε αμηχανία στο κοινό, σημείωσε επιπλέον με νόημα πως όποιος επενδύει στην πόλωση και το διχασμό δυναμιτίζει την προοπτική της χώρας και πως προοδευτική πολιτική σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο κι αξιοπιστία, δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις, με μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική πρόταση.
Από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, πάντως, σχολίαζαν πως επί του πρακτέου το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ έχει δύο δρόμους στην κάλπη της απλής αναλογικής: «Είτε να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, που θα είμαστε εμείς, είτε να πάμε σε δεύτερες εκλογές, να κυβερνήσουμε αυτοδύναμα και το ΚΙΝΑΛ να λάβει μικρότερο ποσοστό κι έδρες».
Όσον αφορά, εξάλλου, τα εσωκομματικά, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους συνέδρους να ανοίξουν τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε όλους, προτρέποντάς τους να αποδεχθούν τις προτάσεις του για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στις δύο ξεχωριστές κάλπες που θα στηθούν το βράδυ του Σαββάτου οι προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να ξεπεράσουν σε αποδοχή ακόμα και το 80%.
Απαρατήρητη, επίσης, δεν πέρασε- κάθε άλλο μάλιστα- η παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του Ζόραν Ζάεφ, δύο εκ των πρωταγωνιστών της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να συνεργαστεί ξανά με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, χαιρέτησε χθες το συνέδριο, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα μιλήσει σήμερα, στις επτάμισι το απόγευμα.
Κι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κέρδισε ένα από τα πιο θερμά χειροκροτήματα των συνέδρων όταν μίλησε για την επίλυση του Μακεδονικού επί των ημερών του.
cnn.gr