Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ένας 41χρονος και ένας 15χρονος, για πορνογραφία ανηλίκων, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απόπειρα προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους σε βάρος 37χρονου, ο οποίος επίσης συνελήφθη καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του καταδικαστική απόφαση.
Πιο αναλυτικά, στην περίπτωση του 37χρονου, μια μητέρα ανήλικης κατήγγειλε ότι ένας χρήστης μέσου κοινωνικής δικτύωσης, προσέγγισε την κόρης της με σκοπό να συνευρεθεί σεξουαλικά με φίλο του, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Στις άλλες περιπτώσεις, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων. Ειδικότερα, οι χρήστες του διαδικτύου, μέσω συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησαν πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους – εφαρμογές και είχαν στην διάθεση τους προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Τα παραπάνω στοιχεία τέθηκαν υπόψη των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών και εκδόθηκαν σχετικά βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ακολούθησε ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων των υποθέσεων και κατόπιν αλληλογραφίας με τους παρόχους υπηρεσιών, προέκυψαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των εμπλεκομένων ατόμων.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 8, 11 και 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτα τους, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 2 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, 3 κινητά τηλέφωνα και USB stick.
Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια του 37χρονου ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για πορνογραφία ανηλίκων, λόγος για τον οποίο συνελήφθη. Στις περιπτώσεις του 41χρονου και του 15χρονου, συνελήφθησαν καθώς βρέθηκε πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα ψηφιακά πειστήρια κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Η ΕΛ.ΑΣ, στη σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
- Τηλεφωνικά: 11188
- Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr.
- Μέσω twitter: @CyberAlertGR.
- Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα / Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου.
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.
cnn.gr