Για έναν πόλεμο που μπορεί να παραταθεί επί εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, με κίνδυνο κλιμάκωσης και εκτός των συνόρων της Ουκρανίας, μιλά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι ακριβώς σε αυτό τον κίνδυνο εστιάζει η Συμμαχία -να αποφύγει μία ανάλογη κλιμάκωση. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδικάζουν τις «θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις» στην Μπούτσα, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, διαμηνύει ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ παρέστη ο επικεφαλής διπλωματίας της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζητώντας περισσότερα όπλα για το Κίεβο «τώρα γιατί μετά θα είναι αργά», και πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία.
«Οι Σύμμαχοι κάνουν πολλά και είναι αποφασισμένοι να κάνουν περισσότερα, τώρα αλλά και στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον», επισήμανε Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν πώς θα βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο και της παροχής εξοπλισμού έναντι χημικών και βιολογικών απειλών.
«Οι Σύμμαχοι καταδικάζουν όλες τις φρικιαστικές δολοφονίες των αμάχων που είδαμε στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τον ρωσικό έλεγχο. Όλα τα γεγονότα πρέπει να διερευνηθούν και όλοι οι υπεύθυνοι για αυτές τις φρικαλεότητες πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Οι Σύμμαχοι στηρίζουν τις προσπάθειες για διεθνή έρευνα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
«Προετοιμαζόμαστε για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ή μήνες, ίσως και χρόνια», επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Πρώτα από όλα θα είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία και η ευθύνη του Πούτιν είναι να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και να εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί πολιτική λύση», τόνισε.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, αυξάνεται και ο κίνδυνος για κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας.
«Το ΝΑΤΟ επικεντρώνει τις προσπάθειές του για να αποτρέψει μία τέτοια κλιμάκωση, διασφαλίζοντας την ενότητα των Συμμάχων και ενισχύοντας τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. «Ανεξάρτητα με το πόσο θα διαρκέσει ακόμα αυτός ο πόλεμος, οι συνέπειες στην ασφάλεια θα είναι μακροπρόθεσμες», επισήμανε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρέπει να συνδράμουν επίσης άλλους εταίρους να ενισχύσουν την ικανότητά τους να το αμυνθούν, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι απρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και το Πεκίνο συμπλέει με τη Μόσχα στην αμφισβήτηση του δικαιώματος των εθνών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο. «Αυτή είναι σοβαρή πρόκληση για όλους μας και είναι πιο σημαντικό τώρα να μείνουμε ενωμένοι για να προστατέψουμε τις αξίες μας», σημείωσε.
Μπλίνκεν: Τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο προκειμένου να στείλει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια νέα όπλα μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν και ενισχύουν την πίεσή τους στη Ρωσία, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν και άλλες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.
«Διατηρούμε και ενισχύουμε την πίεση προς το Κρεμλίνο και τους γείτονές του», είπε ο Μπλίνκεν, εξηγώντας ότι μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας και εναντίον της Ρωσίας.
Η Ρωσία, προσέθεσε ο Μπλίνκεν, πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναφερθείσες δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Εκτίμησε μάλιστα ότι το «κλειδί» είναι να φανεί λογικός ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Καταδικάζουν οι ΥΠΕΞ της G7 τις «θηριωδίες» στην Μπούτσα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδίκασαν τις «θηριωδίες» που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδικάζουμε με τους αυστηρότερους όρους τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπούτσα και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου στις Βρυξέλλες.
«Αποτρόπαιες εικόνες θανάτων αμάχων, θυμάτων βασανιστηρίων και εμφανών εκτελέσεων , καθώς και πληροφορίες για σεξουαλική βία και καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του βάρβαρου επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και του λαού της. Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και άλλες ουκρανικές πόλεις θα περιληφθούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων και κατάφωρων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί από τον εισβολέα στο ουκρανικό έδαφος», αναφέρεται στο κείμενο του ανακοινωθέντος.
Η G7 εκφράζει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της και την ετοιμότητά της για περαιτέρω βοήθεια, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού και χρηματικών πόρων, ώστε να επιτραπεί στην Ουκρανία να υπερασπισθεί τον εαυτό της απέναντι στην επίθεση, καθώς και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
«Τονίζουμε ότι οι υπεύθυνοι για τις ειδεχθείς αυτές πράξεις και φρικαλεότητες θα διωχθούν και θα προσαχθούν ενώπιον του δικαστηρίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τώρα είναι η ώρα της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δηλώνουν οι ΥΠΕΞ της G7 στο κοινό ανακοινωθέν.
Επιβεβαιώνουν επίσης την ανάγκη αυξημένης βοήθειας προς τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία και επισημαίνουν ότι να υποστηρίζουν τις χώρες αυτές και με την υποδοχή εκ μέρους τους περισσότερων προσφύγων.
Παρών στην σύνοδο της G7 ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνοντας ότι συζήτησε με τους ομολόγους του την ενίσχυση της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την χώρα του.
cnn.gr