Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, τα 12 μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα βρίσκονταν στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ το τελευταίο διάστημα και από την ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων πρόεκυψε ότι λειτουργούσαν ως πράκτορες.
Η ΕΥΠ ενημέρωσε αρμοδίως το υπουργείο Εξωτερικών για την εμπλοκή των Ρώσων διπλωματών σε δραστηριότητητες που δεν συνάδουν με τη διπλωματική τους ιδιότητα, για να λάβει αυτό στη συνέχεια την απόφαση για απομάκρυνσή τους από τη χώρα.
Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:
«Οι ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).
Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.
Ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή».
Απειλές από τη ρωσική πρεσβεία
Το γεγονός, που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ένταση τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, που απειλεί τώρα την Αθήνα με αντίποινα.
H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Πρεσβεία, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.
Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.
Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».
Μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη
Μετά την αποκάλυψη των σφαγών στην πόλη Μπούτσα Ουκρανίας, στα περίχωρα του Κιέβου, οι ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη προχωρούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Το Γαλλικό Πρακτορείο υπολογίζει τον αριθμό των απελαθέντων Ρώσων διπλωματών από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης περί τους 260, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο αριθνός αυτός φτάνει τους 330.
Η Ιταλία προχώρησε χτες στην απέλαση 30 Ρώσων διπλωματών για λόγους «εθνικής ασφαλείας», ενώ η Λιθουανία ανακοίνωσε την απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή στο Βίλνιους, απαντώντας στην στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας «κατά της κυρίαρχης Ουκρανίας και στις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις».
Η Γερμανία έκανε γνωστό ότι απελαύνει αυξημένο αριθμό ρώσων διπλωμάτων στο Βερολίνο, σύμφωνα με την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 40.
Λίγο αργότερα, η Γαλλία ανακοίνωνε την απέλαση 35 ρώσων διπλωματών, «οι δραστηριότητες των οποίων είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Γαλλίας», σύμφωνα με πηγή του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Δανία αποφάσισε επίσης την απέλαση 15 ρώσων διπλωματών «που αποδόθηκαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο έδαφος της Δανίας, δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.
Η Σουηδία ανακοίνωσε την απέλαση τριών ρώσων διπλωματών, για να ακολουθήσει η Ισπανία που αποφάσισε να απελάσει «αμέσως» περί τους 25 ρώσους διπλωμάτες, που συνιστούν «απειλή για τα συμφέροντα» της χώρας.
Στις 29 Μαρτίου, το Βέλγιο ανακοίνωσε την απέλαση εντός 15 ημερών 21 ατόμων που εργάζονταν στην πρεσβεία και στις προξενικές αρχές της Ρωσίας, με την κατηγορία της ανάμειξης «σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και άσκησης επιρροής που συνιστά απειλή προς την εθνική ασφάλεια».
Την ίδια ημέρα, η Ολλανδία αποφάσισε την απέλαση 17 ατόμων «διαπιστευμένων ως διπλωματών στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στην Ολλανδία», που λειτουργούσαν ως πράκτορες.
Στις 23 Μαρτίου, η Πολωνία ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι, την απέλαση 45 «ρώσων κατασκόπων που υποδύονταν τους διπλωμάτες».
Στις απελάσεις ρώσων διπλωματών για κατασκοπεία έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα και η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία.
cnn.gr