Στο εδώλιο κάθονται έξι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου αλλά και η κόρη της ως διαχειρίστρια της εταιρίας, γιατροί και νοσηλεύτριες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και ήταν υπεύθυνοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σίτισης δεκάδων ανθρώπων.
«Έχουμε μεγάλες τύψεις»
Γιος ηλικιωμένης που ζούσε 4 χρόνια στο συγκεκριμένο γηροκομείο και έχασε τη ζωή εκεί, μιλώντας στο MEGA, περιγράφει:
«Τη μητέρα μου την πήγαμε το 2017 στο γηροκομείο. Ήταν 4 χρόνια μέχρι που απεβίωσε. Στη δική μας περίπτωση μας είπαν ότι ήταν ανακοπή. Δεν ήταν ανακοπή. Η μητέρα μου πέθανε την ώρα που την τάιζε η μαγείρισσα που δεν ήταν επαγγελματικό προσωπικό και πέθανε στα χέρια της από πνιγμό. Έχουμε μεγάλες τύψεις διότι όταν πήγαμε σε αυτό το ίδρυμα πληρώσαμε για να έχει μια καλύτερη επαγγελματική φροντίδα αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν την είχαμε. Μας είπαν ψέματα, θέλουμε δικαιοσύνη».
Από την πλευρά της, η Μαρία Παπαδάκη, δικηγόρος συγγενών θυμάτων αλλά και συγγενής θύματος καθώς «έχασε» τον πατέρα της, λέει:
«Η λέξη ‘τύψεις’ είναι πάρα πολύ σημαντική σε παρόμοιες περιπτώσεις γιατί κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος εμποδίζει τους συγγενείς των παθόντων και να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά ακόμα και αυτοί οι ίδιοι να αποδεχτούν ότι ο άνθρωπός τους τον οποίο εμπιστεύτηκαν σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων δεν έλαβε τη μεταχείριση που του άξιζε».
«Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι αν έχετε επιλέξει μονάδες φροντίδας για τους ηλικιωμένους ή για άλλους ευάλωτους, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε συστηματικά επισκεπτήρια και να ελέγχετε τους ανθρώπους σας».
«Κατασκευασμένη υπόθεση»
Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, Νίκος Ρουσσόπουλος, λέει:
«Είναι μια υπόθεση που βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. Διερευνάται αν και εφόσον έχουν τελεστεί κάποια αδικήματα. Αυτό που έκανε εντύπωση την πρώτη μέρα της δίκης και επισημάνθηκε από την πλευρά της υπερασπίσεως είναι το γεγονός ότι από το 2021 με πάρα πολλές αιτήσεις οι κατηγορούμενοι ζητούν τα καταγραφικά από τη μονάδα και μέχρι και σήμερα δεν είναι μέσα στη δικογραφία. Υπάρχει μία ιατροδικαστική έκθεση της πρώτης ημέρας που ελέγχθηκε η μονάδα η οποία έχει αποσταλεί δύο φορές από την ιατροδικαστική υπηρεσία Κρήτης στην ασφάλεια Χανίων και αυτή δεν υπάρχει μέσα στη δικογραφία. Ένα αόρατο χέρι ό,τι στοιχείο είναι το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, αφαιρείται».
«Εγώ από την πρώτη ημέρα είχα μιλήσει για κατασκευασμένη υπόθεση και αυτήν την στιγμή επιβεβαιώνομαι απόλυτα», καταλήγει.
Πηγή