Με την οσμή του καμμένου να πλανάται ακόμη, η Kalush Orchestra, το εξαμελές συγκρότημα που κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision επέστρεψε σήμερα στην Ουκρανία, για να τύχει θερμής υποδοχής από το εκστασιασμένο πλήθος, λίγο πριν ξαναβάλει, όπως δηλώνουν τα μέλη του, τα ρούχα του πολέμου.
Μετά τον θρίαμβο του Σαββάτου, το συγκρότημα Kalush Orchestra πέρασε τα πολωνοουκρανικά σύνορα, για να γίνει δεκτό με θέρμη από πολλούς θαυμαστές του στην Λβιβ, η οποία τη νύχτα επλήγη από μια σειρά εκρήξεων.
Λίγες ώρες αργότερα, ο frontman του συγκροτήματος Όλεχ Πσιουκ και άλλα τέσσερα μέλη έδωσαν συνέντευξη τύπου στη Λβιβ την ώρα που το έκτο μέλος της παρέας, ο Ιγκόρ Ντίντεντσουκ, έφτανε στην πρωτεύουσα, Κίεβο.
«Θα περιοδεύσουμε στην Ευρώπη για να συγκεντρώσουμε πόρους για την Ουκρανία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύντομα θα ανακοινώσουμε στη σελίδα μας στο Instagram τις πόλεις όπου θα εμφανιστούμε».
Σύμφωνα με τον Πσιουκ, τα μέλη του συγκροτήματος σχεδιάζουν να διαδώσουν την ουκρανική γλώσσα στη μουσική και θέλουν να προωθήσουν τον πολιτισμό της χώρας.
Τη Δευτέρα, στρατιώτες και γυναίκες — που εξυμνούνται στο νικητήριο τραγούδι «Stefania» — υποδέχθηκαν τα μέλη του συγκροτήματος στα σύνορα με την Πολωνία.
Στον Όλεχ Πσιουκ προσφέρθηκαν λουλούδια στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας (κίτρινο και μπλε), προτού αγκαλιάσει τη σύντροφό του.
Στη συνέχεια η Kalush Orchestra παρουσίασε μια αυτοσχέδια διασκευή του τραγουδιού «Stefania», το οποίο κατέκτησε την πρωτιά στον διεθνή διαγωνισμό που φιλοξενήθηκε φέτος στο Τορίνο της Ιταλίας.
Το τραγούδι της Ουκρανίας απέσπασε 439 βαθμούς από το κοινό δίνοντας στο συγκρότημα την πρώτη θέση μεταξύ των 25 διαγωνιζόμενων κρατών.
Με τον θρίαμβό του, το Σάββατο, το ουκρανικό συγκρότημα έδωσε στους Ουκρανούς μια τόνωση ηθικού, ύστερα από 12 εβδομάδες πολέμου.
Το τραγούδι Stefania, το οποίο περιλαμβάνει τους στίχους «Πάντα θα βρίσκω το δρόμο για το σπίτι, ακόμη κι αν οι δρόμοι έχουν καταστραφεί», έγραψε ο τραγουδιστής ως φόρο τιμής στην μητέρα του, σε ένα τραγούδι που έγινε στη συνέχεια το ύμνος στη χειμαζόμενη πατρίδα τους.
Ουκρανοί στρατιώτες που παρακολουθούσαν τηλεοπτικά τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision χαιρέτισαν τη νίκη και την έκκληση που απηύθυνε ο Πσιουκ για βοήθεια στην πολιορκημένη Μαριούπολη και τους εγκλωβισμένους στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, ο Πσιούκ, ο οποίος χθες, Δευτέρα, έκλεισε 28 χρόνια ζωής, μίλησε με συγκινητικά λόγια για τη μητέρα του.
«Έμεινε ξύπνια μέχρι τις τρεις το πρωί πανηγυρίζοντας. Στην πόλη μας, το Καλούς, οι σειρήνες σταματούν τέσσερις φορές τη μέρα, καμία σχέση με άλλα μέρη.
Με ειδική άδεια
Η 6μελής Kalush Orchestra είχε λάβει ειδική άδεια για να ταξιδέψει στον 66ό διαγωνισμό της Eurovision, οδικώς προς την Πολωνία και στη συνέχεια με πτήση στο Τορίνο, παρότι ένα μέλος του συγκροτήματος έμεινε στην Ουκρανία για να πολεμήσει.
Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, όλοι οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα και καλούνται να ενταχθούν στον στρατό ή να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια.
Ο τραγουδιστής είπε ότι όταν θα επέστρεφαν στην πατρίδα θα έβγαζαν τα ρούχα της σκηνής για να βάλουν τη στολή της ουκρανικής αντίστασης.
«Όπως κάθε Ουκρανός, είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε όσο χρόνο χρειαστεί», πρόσθεσε ενώ έκανε έκκληση ο επόμενος διαγωνισμός της Eurovision, του χρόνου, να φιλοξενηθεί στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να συγχαρεί την Kalush Orchestra, ενώ οι κάτοικοι της ομώνυμης πόλης ήταν εκστασιασμένοι.
«Αγαπώ την Καλούς. Η σύζυγός μου κι εγώ παρακολουθούσαμε μέχρι τη 1 τα ξημερώματα. Είμαστε ευτυχισμένοι που νικήσαμε. Εγώ χοροπηδούσα. Ήμουν στον έβδομο ουρανό», δήλωσε χθες Κυριακή ο 74χρονος Πέτρο Γιουγκάν και συμπλήρωσε: «Αλλά θέλω επίσης να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. Αυτή θα είναι μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη».
Τα γραφεία στοιχημάτων είχαν ξεκάθαρο φαβορί το ουκρανικό συγκρότημα στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που προσελκύει περίπου 200 εκατομμύρια τηλεθεατές, εν πολλοίς για την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.
cnn.gr