Παρά τις αντιρρήσεις που εγείρει η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει τελικά συναίνεση στο θέμα.
«Η προσέγγιση της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί διμερές ζήτημα μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας», όπως τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει τελικά συναίνεση.
Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση ως προς τις ενστάσεις που προβάλει η Τουρκία στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για «να απαντηθούν οι ανησυχίες» της Άγκυρας.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επισήμως την Τετάρτη αίτημα ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Τουρκία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αξιώνοντας από αυτές να άρουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος της και ειδικότερα από τη Σουηδία να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του PKK που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».
Με την αντίθεσή της στις υποψηφιότητες Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα θα μπορούσε να διεκδικήσει να πείσει τις ΗΠΑ να ξεμπλοκάρουν μια σημαντική αγορά μαχητικών αεροσκαφών, κερδίζοντας παράλληλα ο Ερντογάν πολιτικούς πόντους στο εσωτερικό, αναφέρει ανάλυση του Politico.
Ενώ η Τουρκία ιστορικά υποστηρίζει την επέκταση του ΝΑΤΟ, «ο Ερντογάν έχει εμπειρία να χρησιμοποιεί μεγάλες αποφάσεις της συμμαχίας για να αποσπάσει παραχωρήσεις» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το 2009, η Τουρκία αντιτάχθηκε στον διορισμό του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ως ανώτατου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, και υποχώρησε μόνο μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Ο Ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος ήταν ο απερχόμενος γενικός γραμματέας εκείνη την εποχή, θυμήθηκε τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, στις οποίες συμμετείχε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
«Τελικά», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της συμμαχίας στο Politico, «η Τουρκία υποχώρησε στον διορισμό του Ράσμουσεν και έλαβε ως ανταμοιβή έναν βοηθό γενικό γραμματέα στο ΝΑΤΟ».
Οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δίνουν τώρα στον Ερντογάν άλλη μια ευκαιρία να αξιοποιήσει το μοντέλο του ΝΑΤΟ, που βασίζεται στη συναίνεση, καθώς και να συσπειρώσει την εκλογική του βάση πριν από τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, εκτιμά το Politico.
cnn.gr