Σταϊκούρας: Έχει προεξοφληθεί η επενδυτική βαθμίδα – Τι λέει για τους μισθούς και το τέλος επιτηδεύματος

Στη χθεσινή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το οικονομικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η ΝΔ και αν αυτό περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στο μεσοπρόθεσμο: Στις σελίδες 7 και 17 υπάρχουν όλα αυτά τα μέτρα.
  • Αύξηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες κατά 1000 ευρώ ανά παιδί
  • Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%: Αυτό είναι μικρό δημοσιονομικό κόστος.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Είναι περίπου 440 εκατ. ευρώ η μια ποσοστιαία μονάδα, σταδιακά αυξάνεται μέχρι το 2026.
  • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Αυτό ισχύει από 1/1 /2024.
  • Αύξηση του επιδόματος στους ελεύθερους επαγγελματίες: Από τους 4 μήνες το επίδομα αυξάνεται στους 9 μήνες. Αυτό το λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόστος είναι 40 εκατ. ευρώ.
  • Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη: Ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει ήδη υφίσταται για τα επόμενα χρόνια.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για όσους ασφαλίζουν το σπίτι: Αυτό έχει ένα δημοσιονομικό κόστος της τάξεως περίπου των 35 εκατ. ευρώ με 40 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.
  • Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους και ενίσχυση 300 κέντρων υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο: Υπάρχει ένας κεντρικός προγραμματισμός προσλήψεων για την επόμενη τετραετία, όπως υπήρχε και την προηγούμενη τετραετία. Μέσα σε αυτόν τον κεντρικό σχεδιασμό, η προτεραιότητα είναι να γίνουν 10 χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία. Άρα είναι εντός του προγράμματος. Υπάρχουν δαπάνες υγείας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικές έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και 50.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Το πρώτο κομμάτι είναι στο πλαίσιο των μόνιμων αυξήσεων των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά 500 εκατ. ευρώ από 1/1 /2024 καθαρά και μεικτά κατά 700 εκατ. ευρώ. Να το διευκρινίσουμε: Ο πολίτης, ο δημόσιος υπάλληλος θα πάρει στο πορτοφόλι του 700 εκατ. ευρώ αλλά η καθαρή ωφέλεια για το κράτος είναι 500 εκατ. ευρώ γιατί προφανώς θα ξοδέψει, θα καταναλώσει. Άρα ουσιαστικά θα έχουμε φορολογικά έσοδα .Οπότε η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι 500 εκατ ευρώ.

Στην συνέχεια κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία λέει ψέματα ότι μισθός θα αυξηθεί κατά 25% έως το 2027 και θα διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ.

«Το πρόγραμμα πηγαίνει μέχρι το 2026 και όχι μέχρι το 2027. Άρα θα πρέπει να προσθέσει μια χρονιά. Προσθέτοντας μια χρονιά, το ποσό αυτό σε πραγματικούς όρους αυξάνει σημαντικά υπερβαίνει το 16 % με 17%. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον βοήθειες, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού -που ήδη έχει γίνει και θα γίνει την επόμενη τετραετία μέχρι τα 950 ευρώ και έχουμε αποδείξει ότι το υλοποιούμε, δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε τέκνο, δεν περιλαμβάνονται μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη .Άρα είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για αύξηση κατά 25% των μισθών στην επόμενη τετραετία» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Για την εγκυρότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε πότε κατατέθηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2023 στην Ευρώπη και πόσοι το είδαν εάν είναι έγκυρο.

«Αυτό το πρόγραμμα κατατέθηκε πριν από 1 μήνα. Είναι δουλειά σκληρή, μεθοδική της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, το έχει δει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει δει και τα αντίστοιχα προγράμματα σταθερότητας όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Γιατί υπενθυμίζω από το καλοκαίρι του 2022 η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα .Και το έγγραφο- το κείμενο αυτό οφείλουν να το υποβάλουν όλα τα υπουργεία Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης » απάντησε.

«Εάν τυχόν δεν περιλαμβάνονταν όλα αυτά και εάν τυχόν ήταν ένα αίωλο το κείμενο, ήδη θα είχαμε δεχθεί ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη οι αγορές θα είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την πορεία της χώρας » σημείωσε.

«Eάν ήταν έτσι…. τότε ξεκινάω από ένα πολύ απλό επιχείρημα, πολύ ουσιώδες- οι αγορές θα είχαν αρχίσει να τιμολογούν πιο ακριβά την χώρα. Γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί τώρα πολύ πιο φθηνά από ότι η Ιταλία που έχει επενδυτική βαθμίδα. Εννοείται σε σχέση με την Μεγάλη Βρετανία πολύ χαμηλότερα και προσεγγίζουμε την Ισπανία και την Πορτογαλία. Άρα έχει αξιολογηθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη τετραετία .Και έχει ουσιαστικά προεξοφληθεί εν πολλοίς η επενδυτική βαθμίδα που έρχεται αμέσως μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ» πρόσθεσε.

.


enikonomia.gr