Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για την υποστελέχωση των νοσοκομείων & για την διαχείριση της έρευνας του δυστύχηματος στα Τέμπη

Αρχικά οι πολιτικοί σχολίασαν την υποστελέχωση του νοσοκομείου της Κω.

Οι βασικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και η υποστελέχωση

«Οι γιατροί στην παραμεθόριο, παίρνουν 1.800 ευρώ επιπλέον. Έχει θεσπιστεί το επίδομα για τις απομακρυσμένες περιοχές, 1.800 ευρώ επιπλέον, επίδομα, σε όποιον γιατρό πηγαίνει σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές. Είναι μηνιαίο αυτό, από την κυβέρνηση μας έχει γίνει. Έχει γίνει αύξηση 10% μεσοσταθμικά στους γιατρούς, ειδικά για τους γιατρούς των ΜΕΘ και του ΕΚΑΒ, υπάρχουν ειδικά επιδόματα, 400 ευρώ. Έχω ενημερώσει το υπουργείο υγείας για το νοσοκομείο της Κω και γιατί υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Το 2019 το συνολικό υγειονομικό προσωπικό στη χώρα ήταν στις 100.000, ενώ σήμερα έχουμε 107.000 προσωπικό. Πάντως κίνητρα οικονομικά υπάρχουν. Έχουμε αυξήσεις τις δαπάνες στην υγεία κατά 1,4 δις ευρώ. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι γιατροί δεν επιλέγουν να πάνε στα νησιά», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

«Η αίσθηση μου είναι ότι δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση η Κως. Είναι ο 4ος τουριστικός προορισμός. Το πρόβλημα είναι οξύ, αντιλαμβάνεστε πόσος κόσμος περνάει από το νησί. Σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές, ορεινές, ή απομακρυσμένες παρατηρείται τοπ φαινόμενο και αυτό είναι τα απότοκα των σκληρών περικοπών και στις αμοιβές,  αλλά και στις προσλήψεις ,αλλά και στη διατάραξη του συστήματος, από την μνημονιακή περίοδο. Όταν ήμουν στο υπουργείο εσωτερικών το 2017 είχαμε μιλήσει με δήμους για να δώσουμε  επίδομα από τη στιγμή που ο δήμος το άντεχε, στους γιατρούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και είχαμε μία τρομακτική σύγκρουση με την Τρόικα, λέγοντας ότι θα εισαγάγουμε καινούριο επίδομα και όλα θα έπρεπε να εξορθολογιστούν. Το πρόβλημα με το ΕΣΥ είναι ότι το 10% αύξησης των αμοιβών είναι αστείο ποσό όταν γίνεται πάνω από 10 χρόνια, και όταν μπορούν να πάρουν 10.000-15.000 ευρώ σε Κύπρο ή Γερμάνια», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος μίλησε για την υποστελέχωση του νοσοκομείου.

«Ζήτησα  να κάνω μία παρέμβαση γιατί το πρόβλημα δεν είναι τώρα είναι διαχρονικό,. Η υποστελέχωση του νοσοκομείου δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο, εμείς έχουμε κάνει έως τώρα τουλάχιστον 4 προκηρύξεις για παθολόγο, οι οποίες κατέστησαν άγονες. Πάλι χθες προκηρύχθηκε θέση και αυτή θα είναι άγονη. Ο λόγος που δεν έρχονται οι γιατροί είναι πολλοί και όχι μόνο οικονομικοί. Ο δήμος μας επιδοτεί με 450 ευρώ μηνιαίως τους γιατρούς που έρχονται στην Κω καλύπτοντας τους τη στέγαση. Τα επισιτιστικά καταστήματα αποφάσισαν να επιδοτήσουν με 300 ευρώ τους γιατρούς που θα έρθουν στο νησί της Κω. Άρα το θέμα δεν είναι οικονομικό, είναι πολλαπλά τα προβλήματα. Είναι παθογένειες ετών», επεσήμανε σε παρέμβασή του ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχει κρίση στην εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική; Περάσαμε μία μεγάλη κρίση, μία πανδημική κρίση και αντί να βγούμε με ένα κράτος ισχυρό και ανεκτικό έχουμε τις τραγωδίες που έχουμε σήμερα. Έχουμε ένα δημόσιο που δεν είναι σωστά αποκεντρωμένο, έχουμε κρίσιμες υπηρεσίες – Πολιτική Προστασία, εκπαίδευση, υγεία – που είναι υποστελεχωμένες. Ένας γιατρός που θα πάει εκεί θα γνωρίζει καλά ότι είναι μόνος του, ότι το σύστημα είναι απαξιωμένο, συνεπώς είναι τεράστια η συζήτηση.  Έχει σημασία να φτιάξουμε ένα ανθεκτικό κράτος,. Οι άλλες χώρες χρησιμοποιούν το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να εκσυγχρονίσουν τις βασικές κοινωνικές υποδομές. Στην Ελλάδα δυστυχώς πήγαμε από την ανθεκτικότητα στο επιτελικό φιάσκο του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Βλάχος.

Πολιτική αντιπαράθεση για την ασφαλή λειτουργία του σιδηρόδρομου

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν για το δυστύχημα στα Τέμπη, την πορεία των ερευνών αλλά και για την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές.

Σκέρτσος: Η «αποψίλωση» του σιδηρόδρομου έχει ονοματεπώνυμο

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως, «Ο κ. Καραμανλής έχει μιλήσει πρώτος με την παραίτησή του, είναι κάτι αυτονόητο αλλά όχι κάτι συνηθισμένο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αυτονόητο είναι ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να μιλήσει δημόσια, αλλά και στις επιτροπές της Βουλής, για να υποστηρίξει ό,τι έχει κάνει αλλά και να αναδείξει τις διαχρονικές ευθύνες γύρω από το θέμα των σιδηροδρόμων».

«Αλήθεια σημαίνει ότι δεν ξεχνάμε. Το 2010 η χωρά ας σχεδόν χρεοκόπησε. Ένας από τους πιο προβληματικούς οργανισμούς ήταν ο ΟΣΕ ο οποίος επίσης χρεοκόπησε. Ο νόμος που έφερε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την αναδιάρθρωσή του. Αυτό οδήγησε σε απολύσεις 2.320 εργαζομένων, 800 εκ των οποίων ήταν σταθμάρχες, μηχανοδηγοί και κλειδούχοι. Άρα αυτή η «αποψίλωση» του σιδηρόδρομου έχει ονοματεπώνυμο. Έγιναν προσπάθειες ανάταξης, είδαμε μία ιδιωτικοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με ατελή τρόπο, με ένα ευτελές τίμημα, χωρίς ανταποδοτικό προς το ελληνικό δημόσιο. Οι 57 θάνατοι δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ, άρα πρέπει να αναδείξουμε τις αβελτηρίες προκειμένου να μην επαναληφθεί. Εάν δεν κάνουμε την σωστή συζήτηση θα κάνουμε τα ίδια λάθη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και την ευθύνη των λύσεων», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

«Ο κ. Καραμανλής θα επιλέξει τον χώρο και τον χρόνο που θα βγει και θα μιλήσει για να υπερασπιστεί το έργο του και να αναδείξει τις ευθύνες που υπάρχουν. Δεν μπορεί να είναι σιωπηλός. Εάν ο κ. Καραμανλής θέλει να εκτεθεί στην κρίση του κοινού, δεν βαρύνεται αυτή τη στιγμή με ποινικές ευθύνες. Έχουν επιβαρυνθεί με ποινικές ευθύνες 4 άνθρωποι και πιθανώς να διευρυνθεί αυτό. Η έκθεση του ελεγκτικού συνέδριου τον Δεκέμβριου του 2022 λέει πως  έχουμε σε σύνολο 1.162 δημοσίων έργων, τα 2/3 έχουν πολύ σημαντικές καθυστερήσεις», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση έχει εμμονή με τις ιδιωτικοποιήσεις, αδιαφορεί για το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο

«Αναφέρθηκε ο κ. Σκέρτσος στην χρεοκοπία, ως αιτία των πολλών καταστάσεων που ζούμε τώρα. Η χρεοκοπία δεν είναι σεισμός, δεν είναι πλημμύρα, η χρεοκοπία οφείλεται στις στρατηγικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια πριν το 2010. Φοβάμαι ότι αυτό επαναλαμβάνεται με διαφορετικό περιτύλιγμα αυτή τη φορά. Εμμονή σε ιδιωτικοποιήσεις, σε στρατηγικές υποδομές αδιαφορώντας για την ουσία και τον πυρήνα του προβλήματος που είναι το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο έχει αφήσει ανέγγιχτο η παρούσα κυβέρνησης. Στην πανδημία υπήρχαν 32 δις ευρώ συν άλλα τόσα από το ΕΣΠΑ, θα ήταν μια ευκαιρία να παρέμβουμε στο εγχώριο παραγωγικό μοντέλο», τόνισε σχετικά ο κ. Σκουρλέτης.


Πηγή