Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για την τραγωδία στα Τέμπη

«Δεχόμαστε την κριτική»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μίλησε για τα προβλήματα στις ράγες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την κριτική.

«Αντιλαμβανόμαστε το αίσθημα ανασφάλειας και πρέπει να το αντιληφθούμε. Από εκεί και πέρα οφείλουμε, με τρόπο άμεσο, να δώσουμε απαντήσεις για τον τρόπο που θα ξαναξεκινήσει ο σιδηρόδρομος στη χώρα. Πρέπει να δώσουμε ταχείες απαντήσεις, να εκπονηθεί σχέδιο για να λειτουργήσουν οι σιδηρόδρομοι με ασφάλεια».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Το πρόβλημα έχει δύο πυλώνες. Από τη μία ο ανθρώπινος παράγοντας, προφανώς δε θα πάμε μόνο στο τι έγινε λάθος από τον σταθμάρχη, αλλά αυτό  υπάρχει. Βεβαίως υπάρχουν και τα τεχνικά ζητήματα που διαχρονικά δε λύθηκαν, κάποια πράγματα όμως έχουν γίνει.

»Το 2004 με κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ξεκίνησε το έργο της τηλεδιοίκησης. Μέχρι το 2017 – 2019 που ‘πάγωσε’, έφτασε σε βαθμό υλοποίησης 32%. Μετά το 2019, το έργο αυτό έφτασε στο 70%. Στο 30% που δεν έχει ολοκληρωθεί, ήταν δυστυχώς αυτό που στοίχησε. Δέχομαι την κριτική».

Αναφερόμενος στην παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, είπε:

«Ένας υπουργός και όχι ένας τυχαίος, ο Κώστας Καραμανλής, επέδειξε ένα θάρρος, ήταν θαρραλέος, δείχνοντας ένα νέο ανθρώπινο πολιτικό πρόσωπο. Αυτό που έκανε ήταν το ενδεδειγμένο, όμως όχι το συνηθισμένο. Όταν κάποιοι άλλοι έλεγαν ‘εμείς δεν βρίσκουμε λάθος στη διαχείρισή μας’ ο υπουργός μέσα σε λίγες ώρες παραιτήθηκε».

Όπως είπε ο ίδιος, το μεγάλο στοίχημα πλέον της κυβέρνησης, μετά τη διερεύνηση της τραγωδίας και την απόδοση των ευθυνών, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, στους σιδηροδρόμους.

«Αντιλαμβάνομαι το αίσθημα ανασφάλειας προς τους σιδηροδρόμους. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να απαντηθούν όλα αυτά, είναι χρέος τιμής και δε θα πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα. Έπειτα, να δούμε γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο οι σιδηρόδρομοι θα κάνουν το έργο τους».

«Σεβασμός στα θύματα»

Από την πλευρά της, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, έκανε λόγο για ευθύνες της κυβέρνησης στο δυστύχημα.

«Οφείλουμε σεβασμό στους ανθρώπους που έχασαν δικούς τους και σε αυτούς που ψάχνουν ακόμα. Σεβασμός στις ανθρώπινες ζωές, σεβασμός στην αλήθεια και απόδοση της αλήθειάς. Υπάρχουν ερωτήματα που ‘καίνε’ την κοινωνία», είπε, συμπληρώνοντας:

«Μετά από μια κυβέρνηση 4ετιας και έναν υπουργό 4ετιας, γιατί δεν εισακούστηκαν από το 2020 οι καταγγελίες, οι παραιτήσεις, τα ατυχήματα, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος; Ο πρωθυπουργός επέλεξε το ανθρώπινο λάθος να το πει την πρώτη μέρα, σε ένα τεχνολογικό δυστύχημα. Το ανθρώπινο λάθος σημαίνει ότι δεν έγιναν όλα όσα προαπαιτούνται για να μη συμβεί. Αυτό είναι ένα τεχνολογικό δυστύχημα».

Σε έναν απολογισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Επί ΣΥΡΙΖΑ την 4ετια, κάναμε διπλή γραμμή από την Πάτρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη που δεν υπήρχε. Κάναμε σήραγγες, γέφυρες, ηλεκτροδότηση σε όλο το τμήμα. Για να υπάρχει τηλεδιοίκηση πρέπει να υπάρχει υποδομή ικανή να τη δεχτεί. Δεν υπήρχε, ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε».

Και συμπλήρωσε:

«Όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το έργο της τηλεδιοίκησης, είχαν τελειώσει τα προβλήματα της εργολαβίας, παραδόθηκε ως έναν βαθμό. Από τη μέρα που παραδόθηκε, δεν μπήκε ούτε ένα λιθαράκι. Επί ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν 1.400 εργαζόμενοι, σήμερα είναι 750, πολλοί εξ’ αυτών ενοικιαζόμενοι και ανειδίκευτοι».

Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και μια αποκάλυψη, λέγοντας ότι ο σταθμάρχης ήταν στη θέση του μόνο 5 ημέρες πριν τη μοιραία μέρα.

«Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν δύο άνθρωποι στο πόστο και δεν ήταν ενοικιαζόμενοι των 6 μηνών και να τους πετάμε μετά».

Όπως είπε η ίδια, μετά τη μεταπολίτευση το σιδηροδρομικό δίκτυο της ώρας δεν αναπτύχθηκε.

«Τι το εμπόδισε; Μήπως λέγεται καρτέλ καυσίμων;», είπε η κ. Γεροβασίλη.

«Το καλύτερο είναι η σιωπή»

Στην εκπομπή μίλησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Δεν ξέρω αν ένας πολίτικος πρέπει να λέει λόγια συμπόνιας, καλύτερα να σωπαίνει. Περισσότερο οξύνεται το κλίμα αν διάφοροι κάθονται σε ένα τραπέζι και μιλάνε για όλους αυτούς. Η σιωπή η καλύτερη από όλα τα άλλα για τους πολιτικούς».

Και συμπλήρωσε:

«Το διάγγελμα του πρωθυπουργού ήταν λάθος, επικεντρώθηκε στο ανθρώπινο λάθος και στην αντικειμενική ευθύνη Καραμανλή, όπως είπε. Επικαλέστηκε διαχρονικές παθογένειες, αλλά οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να τις διορθώσουν. Δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια μοίρα όλα τα πράγματα και να λέω ότι φταίνε διαχρονικά. Έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα της κακής ιδιωτικοποίησης που έγινε με τρόπο αστείο, η οποία δεν ολοκληρώθηκε σωστά. Να αναζητηθούν οι ευθύνες και της ιδιωτικής εταιρείας και του ΟΣΕ».

«Η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν σε κάθε κατεύθυνση. Είναι πιο εύκολο να αναληφθούν γιατί τα πράγματα έγιναν φανερά, δεν είναι σύνθετο πρόβλημα, οι ευθύνες φαίνονται καθαρά με γυμνό μάτι».

Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να υπάρχουν ασφαλείς μεταφορές.

Ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα μετέχει στην υπερκομματική επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση σε πολλά θέματα ακολουθεί μονόδρομο και τώρα επειδή είναι το θέμα παραμονής εκλογών, προσπαθεί να δείξει μια άλλη διάσταση».


Πηγή