Σπιτική γκρανόλα για το γιαούρτι σας

Θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια ενώ ταυτόχρονα θα σας εφοδιάσει με θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή υγεία.

Υλικά για 15 μερίδες

240 γρ. νιφάδες βρώμης

125 γρ. φαγόπυρο

2 κ. της σούπας λιναρόσπορο, κοπανισμένο

80 γρ. λευκά αμύγδαλα, κοπανισμένα (ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής σας)

80 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα (ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής σας)

2 κ. του γλυκού κανέλα ( αν δεν σας αρέσει η κανέλα μπορείτε να την αποφύγετε)

½ κ. του γλυκού αλάτι

80 γρ. ελαιόλαδο (μπορείτε να προσθέσετε εναλλακτικά λάδι καρύδας ή λάδι κανόλας)

180 γρ. maple syrup (μπορείτε να προσθέσετε εναλλακτικά μέλι)

1 κ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

140 γρ. ξανθές σταφίδες (μπορείτε να προσθέσετε εναλλακτικά cranberries αποξηραμένα ή μαύρη σταφίδα κορινθιακή)

Εκτέλεση

Παίρνουμε 80 γρ. από τη βρώμη και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά σε επεξεργαστή τροφίμων, μετατρέποντάς τα σε αλεύρι βρώμης.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις νιφάδες βρώμης με το αλεύρι βρώμης, το λιναρόσπορο, το φαγόπυρο, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, την κανέλα και το αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι, το maple syrup/μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ζεσταθούν αλλά χωρίς να βράσουν.

Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και το περιχύνουμε στα στερεά υλικά.

Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να καλυφθούν από το υγρό μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε λαμαρίνα φούρνου, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C στον αέρα για 20 λεπτά. Στα 20 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και ανακατεύουμε τη granola προσεκτικά. Ξανακλείνουμε και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει.

Βγάζουμε απ’ το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να την ανακατέψουμε.

Όταν κρυώσει εντελώς, προσθέτουμε τις σταφίδες/cranberries και ανακατεύουμε να αναμειχθούν ομοιόμορφα.


Πηγή