Κλασικό παραδοσιακό φαγητό με καταγωγή από τη Σμύρνη.
Υλικά:
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
130 γρ. ψωμί τοστ (κόρα)
70 ml γάλα (πλήρες)
½ τμχ αυγό
30 ml ελαιόλαδο
1 τμχ. σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. κύμινο
1 πρ. μπούκοβο
1 πρ. πιπέρι
1 κ.σ. δυόσμος (ψιλοκομμένος)
10 ml ούζο
Σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 τμχ. μεσαίο κρεμμύδι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 τμχ. φύλλο δάφνης
250 ml νερό
1 τμχ. κύβο κότας
400 γρ. κονκασέ ντομάτας
½ κ.γ. ζάχαρη
1 τμχ. ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά στο μίξερ το λάδι με το σκόρδο ώστε να λιώσει το σκόρδο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υγρά υλικά, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Κόβουμε τις φέτες του τοστ σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά. Συνεχίζουμε με 1 πρ. μπούκοβο, 1 κ.γ. κύμινο και 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος.
Ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να λιώσει το ψωμί καλά.
Στη συνέχεια βάζουμε μέσα τα 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, αρκετό αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάλι ώστε να γίνουν όλα ένα μείγμα.
Προθερμαίνουμε το air fryer στους 195 °C
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια περίπου στα 40 γραμμάρια και προσπαθούμε να τους δώσουμε το οβάλ σχήμα που τα χαρακτηρίζει.
Βάζουμε μια στρώση στον κάδο του air fryer και ψήνουμε για 12 λεπτά στους 195 °C, ανάλογα με το air fryer ίσως χρειαστεί να τα γυρίσουμε στα 8 λεπτά.
Βγάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σάλτσα
Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο 1 τμχ. μεσαίο κρεμμύδι. Προσθέτουμε ½ κ.γ. ζάχαρη και περιμένουμε να καραμελώσει πάντα σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Συνεχίζουμε με το 1 τμχ. ξύλο κανέλας, τα 2 τμχ. φύλλο δάφνης, το 1 τμχ. κύβο κότας, τα 400 γρ. κονκασέ ντομάτας και τα 250 ml νερό.
Ρίχνουμε και τα σουτζουκάκια μέσα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά με το καπάκι για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σουτζουκάκια με σάλτσα στο air fryer
Σερβίρουμε με το αγαπημένο μας συνοδευτικό.
Πηγή