Σκρέκας: Πόσο θα εισφέρουν οι ΑΠΕ στην ηλεκτρική κατανάλωση

Την εκτίμηση ΄ότι οι ΑΠΕ θα εισφέρουν το 70% στο σύνολο της ηλεκτρικής μας κατανάλωσης έως το 2030 εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την ενημέρωση της Επιτρόπου για θέματα ενέργειας των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής – Εμπορίου και Περιβάλλοντος, Kadri Simson.

Όπως είπε, στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα πράσινο μίγμα, τις ΑΠΕ να εισφέρουν το 70% στο σύνολο της ηλεκτρικής μας κατανάλωσης έως το 2030. Στην κατεύθυνση αυτή το επόμενο διάστημα καταθέτουμε το νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση της δανειοδότησης των ΑΠΕ, ώστε από 5 χρόνια που απαιτούνται σήμερα αυτή να γίνεται σε 14 μήνες. Αποκρυσταλλώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας που θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των τιμών και θα ενισχύει την επάρκεια των δικτύων μας.

Το φθινόπωρο σκοπεύουμε να διεξάγουμε τους πρώτους διαγωνισμούς για έργα εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Παράλληλα επενδύουμε ενεργά στα δίκτυά μας, δημιουργώντας έναν επιπλέον ηλεκτρικό χώρο των 5 GWatt την επόμενη 5ετία. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς και ολοκληρώνουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. Εισάγουμε έως τον Ιούνιο, το νομοθετικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά. Διαθέτουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωριμάζουμε τη συνεργασία με τους δήμους που θα εξασφαλίσουν πράσινη ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διπλασιάζουμε τις ενεργειακές μας διασυνδέσεις όπως με την Αίγυπτο, την Ιταλία, τους βόρειους γείτονές μας, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μεταρρυθμίζουμε και την χονδρεμπορική αγορά. Για τα νησιά επεξεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότηση για την πράσινη ενέργεια και υποδομές. Στηρίζουμε τους πολίτες μας σε όλη την χώρα με έναν εξειδικευμένο στρατηγικό σχεδιασμό.

Το σχέδιο της Ελλάδας για την εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η χώρα μας έχει «ένα συγκροτημένο σχέδιο για την εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα, ακόμα και εάν γίνουν πραγματικότητα και τα πιο δυσμενή σενάρια σε βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα», ενώ παράλληλα «μετασχηματίζουμε την χώρα μας σε κόμβο πράσινης ενέργειας».

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως δρομολογούμε άμεσα την προσθήκη μιας επιπλέον αποθήκης στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, μέσω πλωτής υποδομής αποθήκευσης αερίου, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή τροφοδοσία αερίου ακόμα και σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού φορτίων και πιθανότατα υψηλών τιμών. Εκκινούμε την επαύξηση της αεροποίησης του σταθμού κατά 12% για υψηλότερη κάλυψη στην αιχμή της ζήτησης. Η ΔΕΗ παρουσίασε τον ετήσιό της σχεδιασμό για την εξόρυξη λιγνίτη και την διαθεσιμότητά του στις αυλές των σταθμών. Επιπρόσθετα, έχουμε την δυνατότητα να λειτουργήσουμε με ντίζελ -1,7 GWatt εγκατεστημένης μετάβασης μονάδων φυσικού αερίου, διπλού καυσίμου-. Διερευνούμε την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία και την εφαρμογή εικονικής αντίστροφης ροής μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Σημαντικά εργαλεία, επίσης είναι και η αύξηση ροών από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του ΤΑΡ, αλλά και η ετοιμότητα της ΔΕΠΑ για πρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε δεύτερο χρόνο, κομβικής σημασίας είναι η υλοποίηση του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη που θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, αλλά και η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5». Δύο ακόμα έργα ένα στην Κόρινθο που είναι απόλυτα ώριμο και θα ενταχθεί και στις επενδύσεις που μπορεί να είναι επιλέξιμες μέσα από το REPowerEU, αλλά και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και γενικότερα της ΝΑ Ευρώπης.


Πηγή