«Ακριβαίνουν» τα νέα δάνεια λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων, εξέλιξη που περιορίζει και το ρευστό στην αγορά, όπως παραδέχεται η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ: Η συγκεκριμένη συνθήκη «φρενάρει» την οικονομική δραστηριότητα, με τη χώρα μας πάντως να «ποντάρει» στον τουρισμό για να διατηρήσει ψηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης. Στα «συν» για την Ελλάδα και το ότι τα εγχώρια νοικοκυριά με στεγαστικά θα δουν τις δόσεις των δανείων τους να μένουν «σταθερές» ακόμη και όταν αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Μάλιστα, όπως προέκυψε από απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών, τα επιτόκια όχι μόνον θα αυξηθούν, αλλά όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμα.
Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει ότι το ακριβότερο χρήμα δεν έχει οδηγήσει έως τώρα σε ορατά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση της ζήτησης, ώστε να υποχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα ο πληθωρισμός προς τον στόχο του 2%.
«Σήμα» της Κριστίν Λαγκάρντ για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της επικεφαλής της ΕΚΤ «για το δεύτερο σκέλος της διαδικασίας μετάδοσης –από τις αυστηρότερες χρηματοδοτικές και νομισματικές συνθήκες έως τη ζήτηση– υπάρχει επί του παρόντος μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Γνωρίζουμε ότι η πλήρης επίδραση της νομισματικής πολιτικής στη ζήτηση θα αποκαλυφθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου. Οι πιο περιοριστικές πιστωτικές συνθήκες αποτελούν μέρος του μηχανισμού με τον οποίο η σύσφιξή μας τελικά χαλιναγωγεί τις υπερβολικές πιέσεις στις τιμές και επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο και θα διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα είναι ομαλή καθ’ όλη τη διάρκεια».
Και φυσικά στη «σκιά» των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων, περιορίζονται και οι χρηματοδοτήσεις με τα νέα δάνεια να είναι «αλμυρά»: «Σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν τα αυξημένα επιτόκια στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, «τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο σκέλος της διαδικασίας μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής –από τα μέτρα πολιτικής έως τις χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες– έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο. Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σημαντικά και η δυναμική των δανείων φαίνεται να αντιδρά ταχύτερα από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων κύκλων αύξησης».
Τι λένε οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων
Κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, η ΕΚΤ δεν έδωσε καμία καθοδήγηση για τις επερχόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια, λέγοντας ότι αυτές θα εξαρτώνται από τα δεδομένα που θα έχει στην κατοχή της ανά συνεδρίαση. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης όταν το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάσει, τον επόμενο μήνα.
Η Goldman Sachs από την πλευρά της εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε συνολική αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, εκτιμά ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι «πολύ ισχυρά», τροφοδοτώντας το επιχείρημα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Ο συνολικός πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat από 8,5% τον Φεβρουάριο. Παρά την πτώση αυτή, ο δομικός πληθωρισμός -ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού- αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αναδεικνύοντας την επιμονή των υψηλών τιμών κυρίως στον τομέα τον τροφίμων.
Ποιους αφήνουν… αδιάφορους οι νέες αυξήσεις επιτοκίων
Οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων, πάντως, εκ των πραγμάτων αφήνουν… αδιάφορους όσους έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, καθώς θα υιοθετηθεί από τον επόμενο μήνα, από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».
Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν τη δόση τους να «παγώνει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου.
Και αν όσοι έχουν στεγαστικά στέκονται «τυχεροί» ενόψει της πιθανής νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, «άτυχοι» θα είναι εκείνοι που έχουν πάρει επιχειρηματικά ή άλλου είδους δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρω-επιτόκια, αφού οι δόσεις τους θα αυξηθούν κανονικά.
Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, λοιπόν, μετατρέπονται σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς πλέον να επηρεάζονται από νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων.
enikonomia.gr