Silicon Valley Bank: Παγκόσμιοι οικονομικοί τριγμοί από την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας

Η Silicon Valley Bank, μετά από διαρροές για μεγάλες ζημίες και απέλπιδες προσπάθειες να περιοριστούν οι απώλειες, τελικώς πέρασε στον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων προκαλώντας σημαντικούς κλυδωνισμούς στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έφερε ξανά κλίμα τρόμου στις αμερικανικές αγορές. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, άμεσα δέχθηκαν σφοδρό χτύπημα στην κεφαλαιοποίησή τους.

Η κρίση στη SVB ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, όταν η τράπεζα, η οποία δανείζει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, προχώρησε σε πώληση μετοχών για να ενισχύσει τον ισολογισμό της μετά την πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείτο κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα με ζημία.

Τις ανησυχίες πυροδότησε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Silicon Valley Bank το βράδυ της Τετάρτης ότι χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 2,25 δισ. δολαρίων μέσω έκδοσης μετοχών. Η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων όταν startups – πελάτες της απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους.

Τη διαχείριση της τράπεζας έχει ήδη αναλάβει η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων με τους πελάτες και τους επενδυτές της τράπεζας να ανησυχούν καθώς η συγκεκριμένη Αρχή καλύπτει μόνο μέρος των καταθέσεων.

Οικονομικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν πως παρά τους κλυδωνισμούς και τις σημαντικές απώλειες, το τραπεζικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες δε θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έφεραν παγκόσμιο οικονομικό χάος πριν από 15 χρόνια με την κατάρρευση της Leaman Brothers.

Η Τουρκία για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16 από Αμερική

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ στο CNN Turk, ανάμεσα σε άλλα που μίλησε αναφέρθηκε και στα F-16 λέγοντας ότι από πλευρά της η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτούμενες υποχρεώσεις απέναντι στις ΗΠΑ και αναμένουν το πράσινο φως για τα F-16.

Μέσα από αυτή την τοποθέτησή του ο Ακάρ προσπάθησε να ξεχωρίσει δύο διαφορετικές παραμέτρους της αμυντικής σύμβασης. Η μία έχει να κάνει με την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και η άλλη έχει να κάνει με την αναβάθμιση υφιστάμενων μαχητικών που κατέχει ήδη η Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον, δεν έχει σταλεί ακόμα κάποιο επίσημο αίτημα από το Λευκό Οίκο στο Κογκρέσο.

Και αυτό που τόνισαν κύκλοι από την Γερουσία είναι ότι τόσο η αναβάθμιση των F-16, όσο και η αγορά τους είναι μία σημαντική αμυντική συναλλαγή και απαιτείται σε κάθε περίπτωση έγκριση από το Κογκρέσο.


Πηγή