Servicers: Θύελλα αντιδράσεων για το αίτημά τους να έχουν πρόσβαση στο Κτηματολόγιο – Οργή των δικηγόρων και «όχι» από Κυρανάκη

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαίτηση των servicers να έχουν απευθείας πρόσβαση για έρευνα στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς. Με επιστολή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης λέει ένα ηχηρό «όχι» στο συγκεκριμένο αίτημα.

Οι servicers, σύμφωνα με την επιστολή που δημοσιεύει το dikastiko.gr, ζητούν «απευθείας διασύνδεση των μελών μας (Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Εταιρειών Διαχείρισης) με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Αυτό θα μας επιτρέπει, χωρίς το σημαντικό περιορισμό του ωραρίου, να έχουμε ανά πάση στιγμή την εικόνα της ακινήτου περιουσίας του οφειλέτη χωρίς εν τέλει την επιβάρυνσή του, και επομένως να είμαστε σε θέση να μειώσουμε την επιβάρυνση και ταλαιπωρία του κατά τη διαδικασία των χρηματοδοτήσεων, ή κυρίως των ρυθμίσεων. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της έρευνας θα μας επιτρέπει να παρέχουμε πιο άμεσα τη βέλτιστη δυνατή λύση, λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία της ακινήτου περιουσίας του δανειολήπτη. Ειδικά για τις Εταιρείες Διαχείρισης σημειώνεται και η υποχρέωση που καθιέρωσε ως προς αυτές ο Νόμος 5072/2023 να παρέχουν εξατομικευμένη πληροφόρηση στο δανειολήπτη. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται και οι Εταιρείες Διαχείρισης να έχουν συνολική εικόνα για την περιουσιακή του κατάσταση».

Στην επιστολή – απάντηση ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «είναι σαφές ότι σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν είναι σκόπιμο να παρέχεται η αιτούμενη στην επιστολή πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία, καθώς δεν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Την ίδια ώρα η απαίτηση των servicers έχει προκαλέσει και την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος πρόκειται να φέρει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης και σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να κινήσει Πειθαρχικό κατά της δικηγόρου και γενικής διευθύντριας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που υπογράφει την επιστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, οι δικηγόροι ενίστανται τόσο για το θέμα του απορρήτου, που δεν μπορεί να διασφαλιστεί από τους servicers παρά μόνο από τους ίδιους, όσο και για τα ζητήματα γραφειοκρατίας και νωχελικότητας που επί της ουσίας θέτει η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ανακινώντας το θέμα.

Η επιστολή – απάντηση Κυρανάκη

«Αξιότιμοι,

Σε απάντηση της ως άνω σχετικής επιστολής σας δηλώνουμε τη ρητή αντίθεσή μας για τη χορήγηση πρόσβασης σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στη διαδικτυακή εφαρμογή του Φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο” για τους κάτωθι λόγους:

Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 11206 ΕΞ 2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1539/15.4.2021), όπως αυτή τροποποιήθηκε από την υπ’ αριθμ. 54829 ΕΞ 2023 (ΦΕΚ Β’ 7380/27.12.2023) Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει καταχωριστεί στα κτηματολογικά βιβλία ως δικαιούχος εγγραπτέου δικαιώματος έχει δικαίωμα πρόσβασης στις κτηματολογικές εγγραφές που το αφορούν και περιέχονται στην περιγραφική και χωρική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Στο άρθρο 2 της εν θέματι Κοινής Υπουργικής Απόφασης ορίζονται τα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πρόσβασης και έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι δικηγόροι, αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Περαιτέρω, πρόσβαση παρέχεται και σε έτερα πρόσωπα (όπως δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, προσωπικό Δασικών Υπηρεσιών), πλην όμως πιο περιορισμένη, και πάλι υπό τον όρο ότι η πρόσβαση εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας – ή, στην περίπτωση των Δασικών Υπηρεσιών, της υπηρεσιακής τους αρμοδιότητας. Από τα ανωτέρω προκύπτει σαφώς πως ενόψει του ευαίσθητου χαρακτήρα των δεδομένων της βάσης του Κτηματολογίου διαχρονική μέριμνα του νομοθέτη αποτελεί η όποια πρόσβαση στα δεδομένα αυτά να παρέχεται με τη δέουσα προσοχή και φειδώ, σταθμιζομένης της αναγκαιότητας της πρόσβασης αυτής και του ρόλου εκάστου δημοσίου λειτουργήματος στο οποίο παρέχεται η δυνατότητα αυτή.

Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν είναι σκόπιμο να παρέχεται η αιτούμενη στην επιστολή πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία, καθώς δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις.

Σημειωτέον δε ότι στο παρόν νομοθετικό πλαίσιο τέτοιο δικαίωμα δεν υφίσταται, παρά μόνον υπό την προϋπόθεση ύπαρξης in concreto έννομου συμφέροντος ανάθεσης σχετικών εντολών σε δικηγόρους, στο πλαίσιο της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των τελευταίων – και σε κάθε περίπτωση όχι άμεσα για πιιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης. Η διατήρηση του παρόντος πλαισίου κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία μεταξύ άλλων και από την άποψη της αρχής της ισότητας των όπλων σε περίπτωση αντιδικιών μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων αφενός και φυσικών και νομικών προσώπων αφετέρου, δεδομένης ιδίως της ανάγκης προστασίας των δεδομένων και δικαιωμάτων των πολιτών. Κατά συνέπεια, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές και ουδείς λόγος συντρέχει για χορήγηση πρόσβασης σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στη βάση δεδομένων του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ»

Διαβάστε εδώ την επιστολή του Κωνσταντίνου Κυρανάκη


enikonomia.gr