Σχοινάς: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πιθανόν να περιλαμβάνουν το πετρέλαιο

Μετά τις γαλλικές εκλογές αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις ως προς τις πιέσεις κατά της Ρωσίας, τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το μεταναστευτικό και την άμυνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, στις εργασίες του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σχοινάς ξετύλιξε την ευρωπαϊκή ατζέντα, τις προτεραιότητες και τους προβληματισμούς, ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχωρίζει τη θέση της από τα αυταρχικά και βίαια μοντέλα διακυβέρνησης, τα οποία, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά, αλλά οδηγούνται μόνα τους στην αυτοκαταστροφή. Η σημείωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για τη στάση της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και των νέων ισορροπιών που δημιουργούνται.

Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν λέγεται αποπαγκοσμιοποίηση, ούτε φοβάται ο ίδιος σενάρια για νέο ψυχρό πόλεμο ή για καταστροφή των δημοκρατικών θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προβλέψεις καταστροφής είχαν γίνει και παλαιότερα, οι οποίες, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, η ΕΕ κινήθηκε ενιαία και πραγματοποίησε ιστορικής σημασίας αποφάσεις, όπως η κοινή παραγγελία εμβολίων κατά την πανδημία, η ομόφωνη απόφαση για την αγορά εξοπλισμού από την ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και η αυτόματη προστασία των μεταναστών από την Ουκρανία και τη νόμιμη μετακίνησή τους.


cnn.gr