Σχέση: Τα τρία «μυστικά» της επιτυχίας

Όταν είμαστε σε σχέση, είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Βέβαια, είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε κατά νου πως η ευτυχία δεν είναι «ευθύνη» της σχέσης και του συντρόφου μας, αλλά δική μας (είτε είμαστε σε σχέση είτε όχι). Είναι, με άλλα λόγια, μια προσωπική υπόθεση που ξεκινά από εμάς.

Το να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη για τη δική του ευτυχία σημαίνει να δίνει προτεραιότητα στην ψυχική του υγεία, να ελέγχει τον εαυτό του, να εστιάζει στην αγάπη για τον εαυτό του, να αφιερώνει χρόνο σε αυτόν και να επιδιώκει πράγματα που τον κάνουν ευτυχισμένο.

Θα μπορούσαμε τελικά να πούμε πως η σχέση, ναι, φυσικά και μπορεί να είναι μια πηγή ευτυχίας στη ζωή, εάν έχουμε πρώτα κάνει την απαραίτητη «δουλειά» με τον εαυτό μας.

3 τρόποι για να «χτίσετε» μια πιο υγιή και χαρούμενη σχέση

#1 Να είστε ειλικρινείς

Η ειλικρίνεια είναι πάντα η καλύτερη «στρατηγική». Κανείς δεν είναι σε θέση να διαβάσει το μυαλό του άλλου κι αν νιώθετε ότι αφήνετε ξεκάθαρα υπονοούμενα που ο σύντροφός σας θα έπρεπε να έχει ήδη καταλάβει, μάλλον θα περιμένετε πολύ μέχρι να γίνετε κατανοητοί.

Πολλές σχέσεις καταλήγουν σε προβλήματα επικοινωνίας λόγω έλλειψης ειλικρίνειας. Όταν δεν επικοινωνείτε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας, μπορεί τελικά να αισθάνεστε απομονωμένοι και μπορεί να κάνετε τον σύντροφό σας να αισθάνεται ανεπαρκής.

Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα και για να καλλιεργήσετε μια ευτυχισμένη σχέση, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας για τα καλά και τα κακά, ώστε να καταλάβει πώς πάνε τα πράγματα. Έτσι, θα «βλέπετε» και θα «ακούτε» περισσότερο ο ένας τον άλλον και θα απαλλαγείτε από την πίεση του να προσπαθείτε να διαβάσετε τα… συννεφάκια πάνω από το κεφάλι του συντρόφου σας και αντίστοιχα αυτός, πάνω από το δικό σας.

Αρχικά, να είστε ειλικρινείς με τα δικά σας συναισθήματα και στη συνέχεια είναι βέβαιο πως θα βρείτε τις κατάλληλες λέξεις να τα εκφράσετε και στο σύντροφό σας.

#2 Να είστε ευγενικοί

Όλοι έχουμε κακές μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι γλυκός και τρυφερός όλη την ώρα. Αλλά ακόμα κι έτσι, μπορείτε να είστε ευγενικοί με τον σύντροφό σας.

Η καλοσύνη, η ευγένεια και φυσικά ο σεβασμός είναι σημαντικά μέρη σε κάθε σχέση. Το να εστιάσετε στο να είστε ευγενικοί, παρά τη διάθεσή σας ή οτιδήποτε άλλο περνάτε σε προσωπικό επίπεδο, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ευτυχία στη σχέση σας, ακόμη και τις κακές μέρες. Αυτή η καλοσύνη θα πρέπει να ισχύει και από την πλευρά του συντρόφου σας όταν περνάει άσχημες μέρες.

#3 Να είστε και μαζί και… χώρια

Από τη μία, είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Το ότι είστε ζευγάρι δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνετε όλα μαζί. Αφιερώνοντας χρόνο μακριά από τον σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και να ανασυνταχθείτε, ακόμα κι αν νιώθετε πως δεν το χρειάζεστε.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο και μαζί. Οι σχέσεις περνούν από διαφορετικά στάδια και ενώ εν τω μεταξύ τα πράγματα μπορεί να είναι σε κάθε σχέση πιο διασκεδαστικά στην αρχή, τα ζευγάρια τείνουν να χάνουν την αίσθηση του παιχνιδιού, της ανεμελιάς και της διασκέδασης καθώς προχωρά η σχέση. Η διασκέδαση μπορεί να περιλαμβάνει ένα χόμπι που αρέσει και στους δύο, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να βγείτε ραντεβού.

Είναι ωφέλιμο λοιπόν να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ προσωπικού χρόνου και χρόνου «μαζί» και να μην ξεχνάτε να διασκεδάζετε, απολαμβάνοντας όλα όσα σας ευχαριστούν και σας ανεβάζουν τη διάθεση και όταν είστε μαζί μα και όταν είστε χώρια.

vita.gr