Σχέση: 4 σημάδια ότι κάνετε σαμποτάζ στον εαυτό σας

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι όσο κι αν οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να αγαπηθούν και να έχουν μια ρομαντική σχέση, η συμπεριφορά τους μπορεί να λέει κάτι διαφορετικό.

Μπορεί όντως κάποιοι παλεύουν με τους φόβους της απόρριψης ή της εγκατάλειψης. Αλλά αυτοί μπορεί να γίνουν ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο θα σαμποτάρει την ευτυχία της σχέσης του.

Καθώς τα συναισθηματικά διακυβεύματα αυξάνονται, κάποιοι μπορεί να βρεθούν να πατάνε ασυνείδητα φρένο ως ένας τρόπος να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το να νιώθουν ευάλωτοι.

Η συναισθηματική και η αυθεντική σύνδεση με τον σύντροφό μας είναι οι βασικοί πυλώνες για την οικοδόμηση και τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. Οι φόβοι της οικειότητας μπορεί να εκδηλωθούν ως συμπεριφορά αυτοσαμποτάζ.

Ακολουθούν τέσσερα ανεπαίσθητα σημάδια αυτοσαμποταριστικής συμπεριφοράς στις ρομαντικές σχέσεις:

1. Τα παρατάτε ακριβώς πριν πετύχετε έναν στόχο

Συνήθως, όταν το αυτοσαμποτάζ με την παρορμητική εγκατάλειψη ενός στόχου, αυτό συχνά καταλήγει σε μια περιορισμένη αίσθηση αυτοπροσδιορισμού, σε δυσαρέσκεια ή σε επανάσταση εναντίον του συντρόφου τους. Αυτό συμβαίνει επειδή αισθάνονται παγιδευμένοι ή αμφισβητούν αν εκπληρώνουν τα σχέδιά τους ή την ατζέντα του συντρόφου τους.

Τι μπορεί να κινητοποιεί ένα άτομο; Μια κλονισμένη αίσθηση της αυτο-ταυτότητας, όπου αρχίζει να αμφισβητεί αν ζει μόνο για τις προσδοκίες του συντρόφου του αντί για τους δικούς του στόχους.

2. Η φιλοσοφία του γυάλινου σπιτιού

Οι άνθρωποι που ζουν σε γυάλινα σπίτια δεν πρέπει να πετούν πέτρες. Αυτή η δυναμική παρατηρείται στις ρομαντικές σχέσεις. Ο ένας σύντροφος παραπονιέται για το πώς ο άλλος πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος πρέπει να κάνει τις ίδιες αλλαγές στη δική του συμπεριφορά.

Στις ρομαντικές σχέσεις, η φιλοσοφία του γυάλινου σπιτιού μπορεί να γεννήσει περιφρόνηση και πείσμα. Ο ένας σύντροφος που αισθάνεται ότι κρίνεται δημιουργεί ένταση στη σχέση και μπορεί να σταματήσει την υγιή επικοινωνία.

Το να δείχνει κανείς με το δάχτυλο τους άλλους για παρόμοια μοτίβα που ο ίδιος αρνείται να αναγνωρίσει μέσα του είναι η επιτομή της προβολής. Αυτή περιορίζει τη διορατικότητα, την αυτογνωσία και τη συναισθηματική ανάπτυξη.

3. Προσποίηση

Η προσποίηση σε μια σχέση, στην ουσία, είναι να κάνει ή να λέει κάποιος ό,τι νιώθει ότι ο σύντροφός του θέλει να ακούσει ή θέλει από αυτόν, προκειμένου να αποφύγει την αντιπαράθεση ή να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα της σχέσης.

Ωστόσο, η υποκρισία μέσα σε μια σχέση συνήθως υποκινείται ως ένας τρόπος συγκάλυψης της μοναξιάς ή του φόβου της εγκατάλειψης.

Το να προσποιείστε ότι αγαπάτε κάποιον, να χρησιμοποιείτε μια σχέση για να ξεπεράσετε μια άλλη ή να προσποιείστε ότι διαθέτετε ορισμένα χαρακτηριστικά, συμπεριφορές, χόμπι ή απόψεις για χάρη του να μην είστε μόνοι, μιλάει για βαθύτερα τραύματα προσκόλλησης και εγκατάλειψης.

Αν αυτά παραμείνουν ανεπούλωτα, μπορούν να σαμποτάρουν μια σχέση.

4. Υπερβολή και παρορμητική συμπεριφορά

Ενώ το υποκείμενο κίνητρο μπορεί να είναι αυτοπροστατευτικό, είναι επίσης αυτοσαμποτάζ, επειδή περιορίζει τη συναισθηματική επένδυση του ατόμου στη σχέση του. Συνήθη πρότυπα υπερβολικής ή παρορμητικής συμπεριφοράς μπορεί να περιλαμβάνουν συμπεριφορές όπως εργασιομανία, καταχρήσεις, ψώνια, φαγητό, απιστία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

vita.gr