Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου.
Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη Μνήμη των αγίων 14.000 Νηπίων, των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων. Πάντων των χριστιανών και αδελφών ημών, των εν λιμω και δίψη και μαχαίρα και κρύει τελειωθέντων. Γεωργίου επισκόπου Νικομήδειας, του ποιητού ασματικών Κανόνων και Τροπαρίων. Οσίων Αθηνοδώρου, Βαβύλα και Βενιαμίν. Θαδδαίου του ομολογητού και Μαρκέλλου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου:
1835 Λαμβάνεται η πρώτη απόφαση για τη λειτουργία της δημοτικής αρχής Πειραιά.
1837 Η πρώτη ατμοκίνητη αλωνιστική μηχανή λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Αμερική.
1845 Το Τέξας γίνεται η 28η Πολιτεία των ΗΠΑ.
1852 Η Έμα Στόντγκρας συλλαμβάνεται στη Βοστόνη, επειδή φορούσε παντελόνι.
1862 Πατεντάρεται η μόνη μπάλα με τρύπες, αυτή του μπόουλινγκ.
1890 Σαν σήμερα η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σκοτώνει 400 άνδρες και γυναικόπαιδα στην τοποθεσία Γούντεντ Νι Κρικ. Είναι η τελευταία μεγάλη μάχη Ινδιάνων και αμερικανικών δυνάμεων, κατά την οποία σκοτώνεται και ο αρχηγός των Σιου «Μεγάλο Πόδι».
1891 Ο Τόμας Έντισον παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ασύρματο ραδιόφωνο.
1901 Η κωμωδία του Μολιέρου «Βιβλιοθηκάριος» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Βασιλικό Θέατρο.
1911 Το Τουρκεστάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Κίνα και περιέρχεται υπό ρωσική επιρροή.
Την ίδια μέρα η Μογγολία υπό την ηγεσία του Μπογκντ Χάαν διακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Κίνα.
1916 Δολοφονείται από δυο Ρώσους ευγενείς ο καλόγερος Γκρέγκορι Ρασπούτιν στην Αγία Πετρούπολη, που διέθετε τεράστια επιρροή στην τσαρική αυλή και συγκεκριμένα πάνω στην τσαρίνα Αλεξάνδρα.
1924 Με διάταγμα τίθεται σε ισχύ από 15 Ιανουαρίου 1925 ο θεσμός της Αστυνομίας Πόλεων στην Αθήνα, που είχε ξεκινήσει στην Κέρκυρα.
1940 Σαν σήμερα Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η γερμανική πολεμική αεροπορία «Λουφτβάφε» ρίχνει 10.000 βόμβες στο Λονδίνο, σε μία από τις πιο εφιαλτικές βραδιές για τη βρετανική πρωτεύουσα. 3.000 πολίτες σκοτώνονται.
Την ίδια μέρα, το υποβρύχιο «Πρωτεύς» βυθίζει ανατολικά του Μπρίντεζι το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία». Στη συνέχεια, όμως, εμβολίζεται από ιταλικό τορπιλοβόλο και βυθίζεται αύτανδρο.
1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Μάχη της Βουδαπέστης: Αρχίζει η πολιορκία της πόλης, όταν ο Κόκκινος Στρατός και ο στρατός της Ρουμανίας περικυκλώνουν τις γερμανικές και ουγγρικές δυνάμεις. Θα λήξει στις 13 Φεβρουαρίου 1945 με την άνευ όρων παράδοση της πόλης στους σοβιετικούς.
1949 Η νέα κομμουνιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφασίζει την εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών και ξένων εταιριών που βρίσκονται στη χώρα.
1951 Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι άρχισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ατομικής ενέργειας.
1952 Σαν σήμερα κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το πρώτο βοήθημα ακοής, που βασίζεται σε έναν κρυσταλλικό πολλαπλασιαστή (τρανζίστορ).
1953 Καθιερώνονται στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.
1955 Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ κάνει την πρώτη της ηχογράφηση σε ηλικία μόλις 13 ετών.
1964 Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμπει για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και τους Γιοσμά και Καπελώνη για ηθική αυτουργία. Οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος.
1987 Σαν σήμερα ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Ρομανένκο σπάει το ρεκόρ συνεχούς παραμονής στο διάστημα με 326 ημέρες, 11 ώρες και 40 λεπτά, όταν το διατημόπλοιό του ακουμπά στη γη.
1989 Ο θεατρικός συγγραφέας και αγωνιστής για την ελευθερία και τη δημοκρατία, Βάτσλαβ Χάβελ, ορκίζεται ως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος και μη κομμουνιστής Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.
1991 Σαν σήμερα ο ιδρυτής του CNN, Τεντ Τέρνερ, επιλέγεται ως άνδρας της χρονιάς από το περιοδικό TIME.
1995 Κρίση των Ιμίων: Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
1997 Στο Χονγκ Κονγκ σφάζονται 1,4 εκατομμύρια κοτόπουλα, μετά το θάνατο 4 ατόμων από τη γρίπη των πουλερικών.
2001 Σαν σήμερα ο Γλαύκος Κληρίδης ανταποδίδει στο Ραούφ Ντενκτάς το δείπνο της 5ης Δεκεμβρίου, φιλοξενώντας τον τουρκοκύπριο ηγέτη στο σπίτι του στη Λευκωσία.
Την ίδια μέρα, πάνω από 270 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίζονται όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά σε κατάστημα πυροτεχνημάτων σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα. Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα σε όλο το εμπορικό κέντρο, που είναι γεμάτο κόσμο, και καταστρέφει ένα τμήμα της παλιάς πόλης.
2007 Η αστυνομία συλλαμβάνει οκτώ άτομα, κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στα Ζωνιανά και το Φόδελε Ηρακλείου, για ληστείες σε ΑΤΜ και χρηματαποστολές.
2008 Σαν σήμερα ο Στάλιν ψηφίζεται τρίτη δημοφιλέστερη ιστορική φυσιογνωμία της Ρωσίας. Πρώτος ο Αλέξανδρος Νιέφσκι και δεύτερος ο Πιοτρ Στολίπιν.
Σαν σήμερα το 1721 γεννήθηκε η Ζαν Αντουανέτ Πουασόν, μαρκησία ντε Πομπαντούρ, επίσημη ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ’, με μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της εποχής, το 1800 ο Αμερικανός εφευρέτης του ελαστικού, Τσαρλς Γκούντγιαρ, το 1808 ο 17ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Άντριου Τζόνσον, το 1809 ο βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας, Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, γνωστός στους Έλληνες ως Γλάδστων, το 1876 ο Καταλανός βιρτουόζος του τσέλου, Πάμπλο Καζάλς, το 1938 ο αμερικανός ηθοποιός, Γιον Βόιτ, πατέρας της Αντζελίνα Τζολί, το 1946 η βρετανίδα τραγουδίστρια, Μάριαν Φέιθφουλ, το 1960 η ηθοποιός, Κατερίνα Διδασκάλου και το 1972 ο Βρετανός ηθοποιός, Τζουντ Λο.
Την ίδια μέρα το 1170 δολοφονήθηκε με διαταγή του βασιλιά Ερρίκου Β’ ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τόμας Μπέκετ, το 1877 πέθανε ο υδραίος πολιτικός και πρωθυπουργός Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο Τζουμπές, το 1922 ο βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Α’, το 1926 ο Γερμανός ποιητής και πεζογράφος, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, το 1935 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Φώτιος Β’ και το 2006 ο δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και θεατρικός σκηνοθέτης, Μάριος Πλωρίτης.
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το agrinio24.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Πηγή