Σακελλαροπούλου: Σημαντικός ο ρόλος της Ένωση Ασθενών Ελλάδας στον τομέα της Υγείας

Το ιδιαίτερα σημαντικό έργο, που έχει αναλάβει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ως ενδιάμεσος φορέας μεταξύ της κοινότητας των ασθενών και των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα της Υγείας, υπογράμμισε τη Μεγάλη Τρίτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό, που απέστειλε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «σε μια εποχή που η ευθραυστότητα της υγείας των πολιτών έχει έλθει στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και οι οργανωμένες δραστηριότητες της Πολιτείας και της κοινωνίας για τη διατήρηση και τη βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου γίνονται πολύ πιο απαιτητικές, η σημερινή σας εκδήλωση, που γίνεται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ενός γόνιμου διαλόγου σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών και την δυνατότητά τους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και την υλοποίηση των πολιτικών που τους αφορούν».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που ψηφίστηκε το 2007, καθιερώνει δεκατέσσερα δικαιώματα ασθενών τα οποία έχουν σαν στόχο να εγγυηθούν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους διάφορους εθνικούς φορείς υγείας. Αντίστοιχα η ελληνική νομοθεσία, που ισχύει από το 1992, ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε ασθενής έχει δικαίωμα στην πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας και στην παροχή φροντίδας. Ότι πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι επιθυμίες του, να ενημερώνεται με ακρίβεια για την κατάσταση της υγείας του και την θεραπεία που θα δεχθεί και να του παρέχεται η δυνατότητα να εκφράζει τις αντιρρήσεις του. Και ότι έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής του ζωής και του σεβασμού των πεποιθήσεών του».


cnn.gr