Δυτικές χώρες κατηγορούν τη Μόσχα για έξαρση της ρητορικής γύρω από χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την εισβολή στην Ουκρανία -με πρόσφατο παράδειγμα τις επανειλημμένες ρωσικές κατηγορίες ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια ραδιενεργή «βρώμικη βόμβα». Η Μόσχα εντούτοις δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό και το Κίεβο διαψεύδει ότι έχει τέτοιο σχέδιο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον φόβο ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» και ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει «να ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην παρούσα περίπλοκη και ταραχώδη κατάσταση, που προκαλείται από ανεύθυνες και αναιδείς ενέργειες που στοχεύουν στην υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, ο πιο άμεσος στόχος είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μόσχα δήλωσε ότι εμμένει σε μια κοινή δήλωση που εξέδωσε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία τον Ιανουάριο, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή τους ευθύνη για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.
«Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμών από τις 3 Ιανουαρίου 2022», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει εμφανιστεί επανειλημμένα να απειλεί με πυρηνική επίθεση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το στρατιωτικό της δόγμα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.
Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν είπε ότι «δεν μπλοφάρει» όταν δήλωνε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να υπερασπιστεί το έδαφός της. Πρόσθεσε τότε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα «προηγούμενο» όταν έριξαν δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Λίγο αργότερα, ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της περιοχής της Τσετσενίας και βασικός σύμμαχος του Πούτιν, κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ένα «πυρηνικό όπλο χαμηλής απόδοσης» στην Ουκρανία.
Η Μόσχα κατηγορεί επίσης συχνά το Κίεβο ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ισχυριζόταν στην αρχή του πολέμου ότι το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως προγεφύρωμα για να απειλήσει τη Ρωσία -ισχυρισμοί που αρνήθηκαν η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
Λαβρόφ κατά δυτικών μέσων ενημέρωσης
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σε συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ότι δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία που θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση στον Κόλπο, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο Λαβρόφ σχολίασε «την επιβλαβή εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει από δυτικά μέσα ενημέρωσης».
Ο Λαβρόφ είπε στον Αμιραμπντολαχιάν ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην στρατηγικής σημασίας περιοχή, πρόσθεσε το υπουργείο.
Η Ουάσινγκτον εξέφρασε χθες, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ανησυχία για απροσδιόριστες απειλές από το Ιράν κατά της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει εάν χρειαστεί.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία είχε μοιραστεί πληροφορίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας για μια επικείμενη επίθεση από το Ιράν σε στόχους στο σουνιτικό βασίλειο.
NYT: Συζητήθηκε η χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου
Μέλη της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας συζήτησαν πρόσφατα την πιθανότητα της χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν συμμετείχε σε αυτές τις συνομιλίες και δεν ανιχνεύθηκε καμία ένδειξη προετοιμασίας, διευκρίνισαν οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας που δεν κατονομάζονται.
Όμως, οι συνομιλίες αυτές, που ήρθαν σε γνώση της Ουάσινγκτον περί τα μέσα του Οκτωβρίου, ενίσχυσαν την ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, που αναρωτιούνται αν οι απειλές του Κρεμλίνου μπορούν να υλοποιηθούν, αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times.
Χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ρωσικές δηλώσεις για πιθανή χρήση πυρηνικού όπλου είναι «πολύ ανησυχητικές».
«Τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν», αλλά «δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση», επισήμανε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «ανεύθυνο» τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «να διογκώνουν σκοπίμως το ζήτημα των πυρηνικών όπλων». Η Μόσχα «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να λάβει μέρος» στην συζήτηση, είπε.
Ωστόσο την προηγουμένη, ο πρώην πρόεδρος και δεύτερος στην ιεραρχία Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και πάλι στα πυρηνικά όπλα.
Η ουκρανική πρόθεση για την ανακατάληψη όλων των κατεχομένων εδαφών, ανάμεσά τους της Κριμαίας και του Ντονμπάς, «απειλεί την ύπαρξη του κράτους μας» και προσφέρει «απευθείας κίνητρο» για την χρήση «όπλων πυρηνικής αποτροπής», δήλωσε.
cnn.gr