Παγκόσμια είναι η ανησυχία από την επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την χρήση από το Κίεβο των δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που έπληξαν ρωσικά εδάφη, και την τρομακτική απάντηση της Μόσχας με την εκτόξευση νέου υπερηχητικού πυραύλου που χτύπησε στόχους στην Ουκρανία.
Ο δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Οπλικών Επιστημών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων μίλησε στις «Εξελίξεις τώρα» για τους πυραύλους «Oreshnik» που «σάρωσαν» την ουκρανική αεράμυνα.
«Αυτά τα συστήματα μπορούν να φθάσουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης»
Ειδικοί εκτιμούν πως ο πύραυλος «Oreshnik» είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, που μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές. Έχει εμβέλεια από 3.000 χιλιόμετρα έως και πεντέμισι χιλιάδες. Χτυπάει τον στόχο του με ισχύ 150 κιλοτόνων, είναι δέκα φορές ταχύτερος από τον ήχο και μπορεί να πετάξει με ταχύτητα που φτάνει ή και ξεπερνά τα 12.000 χιλιόμετρα ανά ώρα.
«Αυτό που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν είναι ένα σύστημα μέσου βεληνεκούς, που φθάνει άνετα στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτά τα συστήματα μπορούν να φθάσουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης με μεγάλη άνεση. Οι πύραυλοι αυτοί πλησιάζουν την ταχύτητα ενός κομήτη και δεν αναχαιτίζονται», εξήγησε ο κ. Λιόλιος.
Πηγή