Δύο επιστολές, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.
Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Με δεδομένη την ένταση που επικρατεί στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας και προσήλωσης στην λογική της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η στάση αυτή αντανακλάται στο σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προειδοποίησε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να σταματήσει να μεταφράζει την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει τη σημασία της, καθώς έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη Θεσσαλονίκη.
«Ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή (σ.σ. η ρητορική ένταση) να μη μεταφράστει σε παραπάνω ένταση και στο πεδίο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «είμαστε πολύ μακριά από την ένταση που είχαμε το καλοκαίρι του 2020», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως απαιτείται αυτοσυγκράτηση από όλους. «(…) Και πόσο μάλλον σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δε χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Την Τρίτη, την «έκρηξη» της Άγκυρας προκάλεσε η έκθεση – κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με το πώς η Τουρκία συμπεριφέρεται σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Κράτους Δικαιού αλλά και σε σχέση με τη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση για αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας δεν ωφελούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, μάς είναι άχρηστες», σημειώνει.
cnn.gr