Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου

perifereiako symvoylio

Κατά της εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου τάσσεται με ευρύτατη πλειοψηφία  το Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, το Σώμα εξέδωσε ψήφισμα το οποίο υπερψηφίστηκε από τις τρεις εκ των τεσσάρων παρατάξεων του Συμβουλίου, γεγονός που πιστοποιεί την καθολική αντίδραση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση.

Αναλυτικά, το ψήφισμα έχει ως εξής: 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων  εντός του Πατραϊκού κόλπου  εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με  συνολική δυναμικότητα 12,4 GW. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως θα δημιουργηθούν 25 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων  εντός του Ελλαδικού Χώρου από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε συνολικής έκτασης 2.359 km2 .

Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και η οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), στην οποία προβλέπεται χωροθέτηση έκτασης 139 km2  στον Πατραϊκό. 

Καθίσταται σαφές πως η δέσμευση μιας τέτοιας ευρείας, θαλάσσιας περιοχής, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην επιφάνεια της θάλασσας, μαζί με την προβλεπόμενη αναγκαία υποδομή, που θα κατασκευαστεί για την υποστήριξη, συντήρηση και δικτύωση των γιγάντιων ανεμογεννητριών θα έχει αποκλειστικά και μόνο αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Ενδεχόμενη υλοποίηση ενός αιολικού πάρκου με αυτά τα χωρικά και τεχνικά χαρακτηριστικά στην περιοχή, που εκτείνεται από το Αντίρριο και τη Ναύπακτο έως το Ρίο και τον Ψαθόπυργο, θα υποβαθμίσει σε εκτεταμένο βαθμό τα ενδιαιτήματα των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών, τα οικοσυστήματα του Κόλπου, την αλιεία, καθώς και το αισθητικό περιβάλλον μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής με πολυάριθμα εγκαταστημένα αιολικά πάρκα στα όμορα όρη της ενδοχώρας ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής

Δεν πρέπει επ’ ουδενί να αγνοηθεί το γεγονός, πως  τα όρια του σχεδιαζόμενου υπεράκτιου, αιολικού πάρκου εφάπτονται με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου, καθώς και ότι γειτνιάζει με 13 διαφορετικές προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και Ramsar, ενώ η περιοχή είναι «πιεσμένη» λόγω μεγάλης διέλευσης πλοίων, ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού και προγραμματισμένης μελλοντικής διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Τέλος, χρήζει εμφατικής υπόμνησης για πολλοστή φορά μάλιστα, η παντελής απουσία σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού από την Πολιτεία για τις ΑΠΕ που η εγκατάστασή τους προγραμματίζεται είτε στο χερσαίο είτε στο θαλάσσιο χώρο.

Τούτων δοθέντων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκφράζει την απόλυτη και έντονη αντίθεσή της στην παραπάνω επιχειρούμενη παρέμβαση εντός του Πατραϊκού κόλπου και καλεί την Πολιτεία 

  1. Να αναστείλει τον καταστροφικό, αντιεπιστημονικό, αντιπεριβαλλοντικό  και -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- εκ του προχείρου σχεδιασμό για την οριοθέτηση υπεράκτιου αιολικού πάρκου.
  2. Να αποσύρει άμεσα τη ΣΜΠΕ και να μην προβεί σε καμία οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
  3. Να τροποποιήσει το νομικό καθεστώς εγκρίσεων, ώστε η γνωμοδότηση της εκάστοτε περιφερειακής αρχής να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας.

 

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή