Έρχονται σημαντικές αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Υπενθυμίζεται πως η ψηφιακή Κάρτα μέχρι στιγμής εφαρμόζεται σε Τράπεζες, σούπερ μάρκετ και ασφαλιστικές εταιρείες.
Στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που πλήττονται από τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Πότε θα ψηφιστεί
Στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μία από τις αλλαγές που έρχονται αφορά στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης τους και μελετάται η καταβολή ενός ποσοστού –πιθανότατα το 10%- από την αμοιβή που λαμβάνουν από την εργασία τους. Αλλαγές αναμένονται επίσης και στον τομέα της απασχόλησης καθώς και των ελέγχων που γίνονται για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. έθεσε προς τον κ. Γεωργιάδη και θέματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής τροποποίησης της ΑΠΔ και όχι μέσω ραντεβού που ισχύει έως σήμερα καθώς και οι εκκαθαρίσεις προς τον ΕΦΚΑ να είναι στα πρότυπα αυτών που γίνονται στις εφορίες.
Στην αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. συμμετείχαν οι Αντιπροέδροι κ. Νίκος Γρέντζελος και κ. Ηλίας Μάνδρος, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης και ο Οικονομικός Επόπτης, κ. Παναγιώτης Παντελής. Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Σήμερα είχα την πρώτη μου θεσμική συνάντηση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στόχος της πολιτικής μας στο υπουργείο Εργασίας είναι οι όποιες αλλαγές που θα νομοθετήσουμε να λαμβάνουν υπόψιν την μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις έτσι ώστε το σύστημα της «ΕΡΓΑΝΗ» να δουλεύει υπέρ και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».
«Με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου επισκεφθήκαμε τον Υπουργό για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε το νέο τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας, η οποία δίνει μια νέα ώθηση σε ένα πρόβλημα που πραγματικά απασχολεί επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Εκτιμώ ότι και στις άλλες προτάσεις που κάναμε στον Υπουργό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, βρήκαμε έναν Υπουργό που ακούει και όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις σε θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα ώστε οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και η χώρα να πάει μπροστά» είπε από πλευράς του ο πρόεδρος της Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιες αλλαγές εξετάζονται
Μάλιστα ρεπορτάζ του Open αναφέρει πως εξετάζεται να δοθούν κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή κάρτα εργασίας από μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή εάν οι μικρές επιχειρήσεις εθελοντικά θέλουν να την εφαρμόσουν, τότε μπορούν να απαλλάσσονται από την προαναγγελία των υπερωριών.
Στο νομοσχέδιο αυτό το υπουργείο Εργασίας θα ενσωματώσει η Ελλάδα μια κοινοτική οδηγία κρίσιμη για τα εργασιακά δικαιώματα. Η Κομισιόν θέλει να εφαρμόσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ενιαίο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις σε στοιχειώδη πράγματα. Δηλαδή βελτιώσεις σε εργασιακές σχέσεις όπως για παράδειγμα η έγκαιρη προειδοποίηση των όρων Εργασίας ή γραπτή ενημέρωση του εργοδότη, υποχρεωτική για αλλαγή ωραρίου ή απόλυση . Αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες που θα αφορούν σε ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας.
enikonomia.gr