Πράσινο φως από τον Μπάιντεν στους Ουκρανούς να επιτεθούν στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς – Πού θα χρησιμοποιηθούν

Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία για πλήγματα μέσα στη Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι οποίοι επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πρώτοι στόχο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα είναι οι ρωσικές και βορειοκορεατικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον, η οποία έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα.

Μάλιστα, ο λόγος που δόθηκε η έγκριση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι η απόφαση της Βόρειας Κορέας να εμπλακεί στον πόλεμο, στέλνοντας στρατεύματα στη Ρωσία.

Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς να εξηγήσει πώς.

Πώς οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ουκρανία

Οι πύραυλοι ATACMS μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για την πορεία του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου ATACMS(Army Tactical Missile Systems) κατασκευάζονται από την εταιρεία Lockheed Martin και μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις έως και 300 χιλιόμετρα (οι νεότερες εκδόσεις), με πολεμική κεφαλή βάρους 375 κιλών.

Μπορούν να εκτοξευθούν είτε από συστήματα HIMARS είτε από συστήματα ΠΕΠ (Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων) τύπου M270 και χάρη στην βαλλιστική τους τροχιά, μπορούν να καταστρέψουν στόχους με μεγάλη ταχύτητα έως 3 Mach αλλά και με ακρίβεια, αφού αξιοποιούν σύστημα καθοδήγησης με GPS.

Πέρα από τους πυραύλους ATACMS, υπάρχει και  μία δεύτερη ομάδα πυραύλων από την Βρετανία αυτή τη φορά, οι storm shadow/scalp. Πρόκειται για πυραύλους που εκτοξεύονται από αεροπλάνα και μπορούν να φτάσουν τα 600 χλμ.

Πού θα χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι πως οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι προτεραιότητα μπορεί να δοθεί στο μέτωπο του Κουρσκ, όπου έχει παρατηρηθεί μια τεράστια συγκέντρωση ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, οχημάτων και εξοπλισμού(περίπου 10.000 στρατιώτες).

Ρωσία για πυραύλους ATACMS: «Δεν θα μας πιάσουν απροετοίμαστους

Αξιωματούχοι της Ρωσίας υποτίμησαν την σημασία που έχει η πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν.

«Πιστεύω ότι δεν θα μας πιάσουν απροετοίμαστους. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό». Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Όμως πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι Αμερικανοί το κάνουν υπό την ώθηση ενός ηλικιωμένου που αποχωρεί, ο οποίος δεν θα είναι πια υπεύθυνος για τίποτα σε δύο μήνες», συνέχισε ο Τζαμπάροφ, προειδοποιώντας ότι «η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση», είπε ο Ρώσος βουλευτής, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω Βουλής.

Μακελειό αμάχων στην Οδησσό

Μέρα μεσημέρι οι Ρώσοι χτύπησαν με πυραύλους σε κατοικημένη περιοχή της Οδησσού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι. Άλλο ένα στοχευμένο μακελειό αμάχων στην Ουκρανία.

Ο απολογισμός του πλήγματος που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, κάνει λόγο και για 43 τραυματίες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.


Πηγή