«Πράσινο φως» από Μπάιντεν για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο

Την άδειά της σε όσες χώρες θέλουν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο έδωσε η Ουάσιγκτον, ανοίγοντας το δρόμο για την εμφάνιση F-16 στον ουρανό της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αναλάβουν την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.

Το Κίεβο μίλησε για ιστορική απόφαση. Η Μόσχα προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης που σκοπεύουν να προμηθεύσουν F-16 στην Ουκρανία ότι διατρέχουν «κολοσσιαίο κίνδυνο».

Ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε για την απόφαση του τους ηγέτες της G7, που συναντώνται στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Από σήμερα μαζί τους βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έφτασε με γαλλικό αεροσκάφος από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με Ευρωπαίους συμμάχους του αλλά και με ηγέτες χωρών, που δεν έχουν καταδικάσει τον πόλεμο, όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Στην επικείμενη συνάντηση του με τον Ζελένσκι ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός της «Βάγκνερ» Γεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι οι μισθοφόροι του κατέλαβαν την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία. Άφησε πολλές αιχμές κατά της ηγεσίας του ρωσικού στρατού και απευθύνθηκε στον Ζελένσκι.

Tο Κίεβο αρνείται ότι το Μπαχμούτ έχει περάσει υπό τον έλεγχο των Ρώσων και λέει ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.


Πηγή