Πράσινες επενδύσεις: Προσφυγή Greenpeace κατά Κομισιόν για αντιδραστήρες και αέριο

Στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι προσφεύγει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace για την αμφιλεγόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσθέσει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στη λίστα των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων.

Η Greenpeace είχε προαναγγείλει την κίνηση από τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ παραβιάζει την ίδια την περιβαλλοντική νομοθεσία της.

Μετά την άρνηση των Βρυξελλών να αναθεωρήσουν το πλαίσιο των «πράσινων επενδύσεων» , η Greenpeace σκοπεύει να υποβάλει τον Απρίλιο προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι τα όρια εκπομπών άνθρακα από την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο είναι υπερβολικά χαλαρά για να επιτρέπουν την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

«Θα πολεμήσουμε την πράσινη ταμπέλα στο δικαστήριο» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Αριάντνα Ροντρίγκο της οργάνωσης.

Τέσσερις ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις –WWF, Friends of the Earth Γερμανίας, Transport & Environment and ClientEarth- είχαν επίσης ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αφαιρέσουν το φυσικό αέριο από τη λίστα. Την Πέμπτη ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί των οργανώσεων εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι δεν ευσταθούν, καθώς οι κανόνες για τις πράσινες επενδύσεις δεν παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία.

«Η Επιτροπή δεν θα τροποποιήσει» τους κανόνες, είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος επισήμανε ακόμα ότι το νέο πλαίσιο προβλέπει «αυστηρές προϋποθέσεις» για την αναγνώριση επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο, προϋποθέσεις που θα επανεξετάζονται ανά τριετία.

«Αυτό ευθυγραμμίζεται με το δρόμο για τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα. Το αέριο και τα πυρηνικά αναγνωρίζονται ως σημαντικά σκέλη της μετάβασης σε αρκετές χώρες-μέλη» είπε.

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες, γνωστοί ως «ταξινομία», αποσκοπούν να θέσουν προδιαγραφές  για τις φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις, δίχασαν όμως τις χώρες-μέλη. Προσφυγή κατά της Κομισιόν για το «πράσινο ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας έχει καταθέσει και η Αυστρία.

Η Ισπανία, η Δανία και άλλες χώρες είχαν υποστηρίξει ότι δεν είναι λογική η πράσινη ταμπέλα στο αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο του οποίου η χρήση εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου. Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία και η Βουλγαρία είχαν ταχθεί υπέρ των επενδύσεων σε αέριο για να επιταχύνουν την απεξάρτησή τους από τον πιο ρυπογόνο γαιάνθρακα.

Η διαμάχη στην ΕΕ για το εάν το φυσικό αέριο μπορεί να αναγνωριστεί ως καύσιμο «γέφυρα» για τη μετάβαση από το κάρβουνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ενταθεί αφότου η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ταξινομία δεν απαγορεύει τις επενδύσεις σε πηγές ενέργειας που δεν διαθέτουν πράσινη ταμπέλα, επιβάλλει όμως όρους για τον χαρακτηρισμό τους ως βιώσιμων. Η προσέγγιση αυτή σχεδιάστηκε ώστε να καταστήσει τις πράσινες δραστηριότητες πιο εμφανείς και ελκυστικές για τους επενδυτές.

in.gr