Πραγματογνώμονας για Τέμπη: «Τις επόμενες ώρες ή μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης»

Ο Γιώργος Φίτσιαλος, πραγματογνώμων – γενετιστής, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη λέγοντας πως τα νέα από την εξακρίβωση των θυμάτων μέσω DNA είναι πολύ θετικά.

«Τα νέα από το DNA  είναι ευχάριστα. Το γενετικό υλικό είναι καλής ποιότητας οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ταυτοποίηση. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να πάρει μήνες η περισυλλογή. Τις επόμενες ώρες ή μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το πρόβλημα είναι στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι».

Καταγγελίες για παλαιότητα πλοίων και λεωφορείων

Ο Βασίλης Κανέλλης, διευθυντής σύνταξης In.gr, αναφέρθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη, λέγοντας πως στο In, τους κάνουν συνέχεια καταγγελίες για παλιά πλοία αλλά και λεωφορεία.

«Είναι κάτι που δεν ξεχνιέται το δυστύχημα στα Τέμπη. Μιλάμε για πολλά εγκλήματα. Διαχρονικά και διακομματικά. Ήταν το χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων. Έχει τιμωρηθεί κανείς από το Μάτι; Μάθαμε τι έγινε; Στη Μάνδρα μάθαμε; Στο In.gr μας έρχονται συνέχεια καταγγελίες για την παλαιότητα των πλοία και τα λεωφορεία», είπε αρχικά.

«Το θέμα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων ξεκινάει από το 2000 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ξεκίνησε και πάλι από το 2010 να ξανασυζητιέται, μετά το 2014 υπογράφηκε η σύμβαση 717, έγιναν κάποια πράγματα για δύο χρόνια και από το 2017 μέχρι το 2019 πάγωσαν τα πάντα, την παρέλαβε γη κυβέρνηση της ΝΔ το 2021 και καλύφθηκε το 70% αλλά αυτό το 30% ήταν που οδήγησε στο δυστύχημα», συμπλήρωσε.

Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα

Στον αντίποδα, μία χώρα όπως η Τουρκία, που από πολλούς θεωρείται τριτοκοσμική, έχει αναβαθμίσει το σιδηροδρομικό δίκτυο με καινούρια τρένα αλλά και τα απαραίτητα συστήματα τα τελευταία 20 χρόνια.

Τα τουρκικά μέσα είχαν ως πρωτοσέλιδα τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη αλλά φυσικά και την αποχώρηση της Ακσενέρ. Ένα ακόμη ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκε ο τουρκικός Τύπος, είναι το αίτημα μέσω του Έλληνα πρόξενου στην τουρκική εισαγγελία να δώσει εκτάκτως άδεια σε Έλληνα κρατούμενο που έχασε το παιδί του στην τραγωδία των Τεμπών και απευθύνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για τον πατέρα του αδικοχαμένου μηχανοδηγού, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία. Η οικογένειά του, ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας ώστε ο πατέρας να μπορέσει να παραβρεθεί στην κηδεία του παιδιού του. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί.


Πηγή