Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει ο πυρετός του παιδιού

Ποιες θερμοκρασίες θεωρούνται πυρετός στα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά όλων των ηλικιών. Πότε πρέπει να συμβουλευθούν αμέσως οι γονείς τον παιδίατρο.

Ο πυρετός τρομάζει τους γονείς, ιδίως όταν το παιδί τους είναι μικρό και το πρώτο τους. Ποιες θερμοκρασίες, όμως, υποδηλώνουν πυρετό και πότε πρέπει να ανησυχήσουν στ’ αλήθεια οι γονείς;

«Κατ’ αρχάς οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως ό,τι κι αν κάνουν, όσο προσεκτικοί κι αν είναι, το παιδί θα εκδηλώσει τελικά πυρετό», λέει η παιδίατρος Dr. Tracy Lim, από το Westlake Medical Campus της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε λοιμώξεις και νοσήματα. Όταν είναι σε λογικά επίπεδα, διαχειρίσιμος με τα κοινά αντιπυρετικά και υποχωρεί σύντομα, κατά κανόνα δεν χρειάζεται να ανησυχούν».

Πότε, λοιπόν, έχει το παιδί πυρετό; Ο γενικός κανόνας είναι πως πυρετός θεωρούνται οι θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου. Οι θερμοκρασίες μέχρι 37,5 μπορεί να είναι φυσιολογικές. Γιατί «μπορεί»; Διότι κατ’ αρχάς η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος παρουσιάζει διακύμανση στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, παρουσιάζει διαφορά αναλόγως με την ηλικία, το επίπεδα δραστηριότητας και άλλους παράγοντες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ένα νεογέννητο μωρό μια τυπική, φυσιολογική θερμοκρασία είναι οι 37,5 βαθμοί Κελσίου. Σε ένα μεγαλύτερο παιδί, όμως, είναι γύρω στο 37, κατά την Dr. Lim.

Πότε δεν είναι ανησυχητικός

Επομένως, αν ο πυρετός του παιδιού αυξάνεται, διατηρήστε την ψυχραιμία σας – μέχρι ενός ορίου, εννοείται. Η Dr. Lim λέει πως ο πυρετός του παιδιού δεν είναι ανησυχητικός αν:

 • Διαρκεί 3-4 ημέρες και δεν επηρεάζει το παιδί. Αν η συμπεριφορά του παιδιού είναι σχεδόν φυσιολογική, δεν πρέπει να ανησυχήσετε. Αυτό σημαίνει ότι θα παίζει, θα τρώει και θα πίνει υγρά φυσιολογικά, αν και μπορεί να είναι πιο κουρασμένο απ’ όσο συνήθως.
 • Δεν υπερβαίνει τους 39 βαθμούς Κελσίου στις ηλικίες 3 μηνών έως και 3 ετών.
 • Δεν υπερβαίνει τους 39,4 βαθμούς Κελσίου στα παιδιά άνω των 4 ετών
 • Είναι ουσιαστικά «δέκατα». Τα «δέκατα» στα παιδιά (ή χαμηλή πυρετική κίνηση, επιστημονικότερα) είναι οι θερμοκρασίες μεταξύ 37,5 και 37,9 βαθμοί Κελσίου. Αν π.χ. το παιδί έχει κάνει ένα εμβόλιο, είναι φυσιολογικό να έχει «δέκατα» για μια-δυο μέρες.

Πότε πρέπει να σας προβληματίσει ο πυρετός

Αντιθέτως, η Dr. Lim λέει πως πρέπει να καλέσετε αμέσως τον παιδίατρο:

 • Ένα μωρό κάτω των 3 μηνών έχει πυρετό (38 βαθμούς Κελσίου και πάνω). Ο πυρετός σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να σημαίνει αντίδραση σε κάποια σοβαρή υποκείμενη νόσο. Να θυμάστε, όμως, ότι ειδικά στα νεογέννητα μωρά και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία συνιστά πρόβλημα. Επομένως, πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο και αν το μωρό έχει κάτω από 36,5 βαθμούς Κελσίου, ειδικά αν η μέτρηση γίνεται από το ορθό.
 • Ο πυρετός του παιδιού διαρκεί επί περισσότερες από 3-4 ημέρες. Ο παιδίατρος μπορεί να χρειασθεί να διερευνήσει την υποκείμενη αιτία
 • Ο πυρετός φτάσει στους 40 βαθμούς
 • Ο πυρετός δεν υποχωρεί με κοινά παυσίπονα
 • Το παιδί δεν συμπεριφέρεται όπως συνήθως. Μπορεί π.χ. να θέλει να κοιμάται όλη την ώρα ή να μην σηκώνεται από το κρεβάτι ή να μην θέλει να πιει υγρά. Η Dr. Lim τονίζει πως τα μωρά που δεν αλλάζουν τουλάχιστον τέσσερις πάνες την ημέρα, διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής αφυδάτωσης. Το ίδιο και τα μεγαλύτερα παιδιά που δεν ουρούν κάθε 8-12 ώρες. Για όλ’ αυτά πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός.
 • Το παιδί έκανε εμβόλιο και ο πυρετός του ξεπέρασε τους 38 βαθμούς. Το ίδιο και αν έχει πυρετό επί περισσότερο από 48 ώρες, μετά τον εμβολιασμό
 • Ανησυχείτε για οποιονδήποτε λόγο. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα απ’ όλους. Αν κάτι σας ανησυχεί στη συμπεριφορά, τη νόσο ή τον πυρετό του, μιλήστε με τον παιδίατρο.

Φωτογραφία: iStock


Πηγή