Πόσο θα κοστίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Oι τιμές σε κρέας, μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Η κυβέρνηση επιμένει πως κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, με εκστρατείες μόνιμης μείωσης των τιμών στα σούπερ μάρκετ, αλλά στην πράξη πολλά προϊόντα πωλούνται ακόμα και με ελαφρώς αυξημένη τιμή.

Για το εάν αναμένεται να πέσουν οι τιμές από το 2025 μίλησε ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος.

«Ευελπιστούμε να δούμε μειώσεις ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε. Πρέπει να δούμε ως καταναλωτές και τις μειώσεις στο ράφι. Στο λάδι έχει πέσει η τιμή αλλά κάποιοι το πουλούν 15,38 ευρώ το μπουκάλι, ενώ κάποιο από αυτά τα λάδια έχει ενταχθεί στην μόνιμη μείωση τιμής. Είδαμε αυξήσεις σε σχέση με το 2023. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τείνουν να πλησιάσουν τα επώνυμα. Τα ιδιωτικής ετικέτας έχουν αυξηθεί 8-9%»,ανέφερε.

Ο υπεύθυνος κρεοπωλείου Αντώνης Βαλτετσιώτης έδωσε την εικόνα των τιμών στο κρέας πώς αναμένεται να πάει η αγορά.

«Ήδη από χθες είχαμε μεγάλη κινητικότητα. Και σήμερα περιμένουμε μεγάλη προσέλευση κόσμου και περιμένουμε και κόσμο και Δευτέρα – Τρίτη. Οι τιμές παραμένουν σταθερές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα απλά υπάρχει μία αύξηση σε σχέση με πέρσι τα Χριστούγεννα. Τον προηγούμενο μήνα είχαμε μια αύξηση κατά ένα ευρω σε όλα τα κρέατα, συγκεκριμένα σε μοσχάρι και χοιρινό και αυτό είναι γενικό, δεν έχει σχέση με τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε.

Για τις τιμές: «Η τιμή της γαλοπούλας υπολογίζεται κοντά στο 1 ευρώ αύξηση, πέρσι είχαμε γαλοπούλες που ξεκινούσαν από τα 7 ευρώ/κιλό. Η γαλοπούλα είναι «παλιομοδίτικο» είναι μία βιτρίνα περισσότερο. Είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση, αλλά και στα μαγαζιά εστίασης είναι, καθώς τα προμηθεύουμε. Ο κόσμος θα βγει έξω αλλά και σε σπίτια θα μαζευτεί ο κόσμος να γιορτάσει. Υπάρχει ζήτηση και κινητικότητα. Δεν είναι όπως παλιά που υπήρχε μεγάλη κατανάλωση. Θα πάρουν με φειδώ».

Ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου στο Ναύπλιο, Νίκος Μαυροθαλασσίτης μίλησε στο MEGA για την αγορά αλλά και για τις τιμές των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκών.

«Η δουλειά έχει ανέβει, υπάρχει μια ζεστασιά. Είναι μια παρατεταμένη περίοδος έρευνας και αγοράς. Ο κόσμος έχει αρχίσει και βγαίνει, ψωνίζει. Μπορεί οι ποσότητες να είναι μετριασμένες, αλλά επιλέγει ποσότητα και ποικιλία. Τις τιμές προσπαθούμε να τις κρατάμε χαμηλά, έχουμε κάποιες μειώσεις σε κάποιους κωδικούς πχ κουραμπιέδες. Υπάρχουν και πολλές κρατήσεις στο Ναύπλιο όπως έχω μιλήσει με ξενοδόχους», τόνισε.


megatv.com