Τι μπορεί να προκύψει αν δεν το πραγματοποιήσεις, σύμφωνα με τον δερματολόγο.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα απολαυστικό μπάνιο ή ντους, αλλά μια βρώμικη πετσέτα μπορεί να καταστρέψει όλη την αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας που απολαμβάνεις. Οι πετσέτες, αν και είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά μας, απαιτούν και αυτές τη φροντίδα τους. Το ερώτημα είναι: Πόσο συχνά πρέπει να τις πλένεις και τι συνέπειες έχει αν τις αφήσεις για λίγο περισσότερο χρόνο χωρίς πλύσιμο;
Πόσο συχνά είναι απαραίτητο να πλένεις την πετσέτα του μπάνιου σου
Ο δερματολόγος Dr. Alok Vij επισημαίνει ότι η πετσέτα μπάνιου θα πρέπει να πλένεται ή να αντικαθίσταται με καθαρή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με το clevelandclinic.org. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες χεριών. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να διασφαλίσεις ότι θα διατηρείς την καθαριότητα και τη φρεσκάδα, αποφεύγοντας δυσάρεστες οσμές και βακτήρια.
Για ποιο λόγο είναι τόσο κρίσιμη η αντικατάσταση της πετσέτας
Η συχνή αλλαγή των πετσετών μπάνιου είναι πιο κρίσιμη απ’ ό,τι μπορεί να νομίζεις. Κάθε φορά που χρησιμοποιείς την πετσέτα σου, μεταφέρονται μικρόβια και σωματίδια στο ύφασμα. Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί ποικιλία οργανισμών, μερικοί από τους οποίους ενδέχεται να προκαλέσουν ασθένειες. Όταν σκουπίζεσαι με μια πετσέτα, συγκεντρώνεις πάνω της όχι μόνο υγρασία, αλλά και νεκρά κύτταρα του δέρματος, δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων.
Ο δερματολόγος Dr. Alok Vij αναφέρει ότι “η παραμονή μιας πετσέτας σε υγρή κατάσταση ευνοεί την ανάπτυξη ζυμών, βακτηρίων και μούχλας”. Αυτά τα μικρόβια μπορεί να οδηγήσουν σε ποικιλία προβλημάτων, όπως εξάρσεις ακμής, μυκητιασικές λοιμώξεις και επιδείνωση του εκζέματος.
Και το πιο ανησυχητικό; Όταν στεγνώνεις το σώμα σου, μικροσκοπικά σωματίδια κοπράνων και σωματικά υγρά προσκολλώνται στην πετσέτα. Επαναχρησιμοποιώντας την, διατρέχεις τον κίνδυνο να εκτεθείς σε λοιμώξεις όπως ο σταφυλόκοκκος, ο νοροϊός, το E. coli και άλλα μικρόβια.
Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να αλλάζεις τις πετσέτες σου τακτικά, αποφεύγοντας την επαναχρησιμοποίηση βρώμικων πετσετών, οι οποίες μπορεί να γίνουν πηγή μικροβίων και ασθενειών.
Πηγή