Πόση διάρκεια πρέπει να έχει το φιλί;

Τι είναι τελικά αυτό που κάνει ένα φιλί ξεχωριστό;  Σύμφωνα με τη sex and relationship expert Chelsie Reed, Ph.D., LPC, υπάρχει μια μυστική συνταγή που έχει να κάνει με τη διάρκεια του.

Πόση διάρκεια πρέπει να έχει ένα φιλί για βαθύτερη σύνδεση;

Η Chelsie Reed, Ph.D., LPC, σημειώνει παράλληλα, ότι προηγούμενη έρευνα από το Ινστιτούτο Gottman έχει δείξει ότι χρειάζονται έξι δευτερόλεπτα φιλιού για να βιώσει ο εγκέφαλός μας τις χημικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τη σύνδεση και την ευχαρίστηση.

«Βοηθά να αυξήσουμε την οξυτοκίνη, τη χημική ουσία της αγάπης, αυτή που μας κάνει να λατρεύουμε ένα κουτάβι από την πρώτη ματιά. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι εξαφανιζόταν μετά από δύο χρόνια, αλλά τώρα ανακαλύψαμε ότι μπορείς πραγματικά να την αυξήσεις με την πάροδο του χρόνου εάν εστιάσεις σε ορισμένες πτυχές της σχέσης σου», λέει η Reed.

Έξι δευτερόλεπτα φιλιού είναι μία εξαιρετική αρχή, αλλά η Reed ενθαρρύνει τους πελάτες της να το κρατήσουν για λίγο παραπάνω, ώστε το φιλί να διαρκεί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.

Όπως υποστηρίζει, αυτό προσθέτει έναν επιπλέον βαθμό σκοπιμότητας και ότι έτσι μπορείς να απορροφήσεις περισσότερο από αυτές τις χημικές ουσίες της αγάπης.

«Το κέντρο ανταμοιβής ενεργοποιείται στα έξι δευτερόλεπτα, αλλά τα 10 δευτερόλεπτα σίγουρα δεν θα σας σκοτώσουν», σημειώνει.

Πώς όμως να το κάνεις να διαρκέσει;

«Αφήστε τα πάντα κάτω – μην κρατάτε τίποτα – κοιτάξτε ο ένας τον άλλον στα μάτια και αφιερώστε πραγματικά αυτά τα 10 δευτερόλεπτα στη στιγμή», λέει η Reed.

Ενώ φιλιέστε, η ειδικός λέει ότι μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να προσθέσεις το «bonus» του να σκέφτεσαι (ακόμα και να λες) ωραία πράγματα για το σύντροφό σου.

«Σκεφτείτε κάτι που θαυμάζετε σε αυτό το άτομα ή απλώς ότι νοιάζεστε γι’ αυτό ή ότι θα σας λείψει, κάτι που σας συνδέει μαζί του», εξηγεί.

Υπογραμμίζει ότι το φιλί των 10 δευτερολέπτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χαιρετάμε ο ένας τον άλλον μετά από καιρό χωριστά, καθώς βοηθάει να επανέλθετε και οι δύο στο ίδιο «επίπεδο» συναισθηματικά, κάτι γνωστό και ως «συντονισμός».


Πηγή