Πώς ο κυνισμός απειλεί την υγεία

Μια συναισθηματική πληγή μπορεί να εξελιχθεί σε δυσπιστία, απαισιοδοξία και στη συνέχεια κυνισμό. Ο κυνισμός χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρον μόνο για τον εαυτό, ανειλικρίνεια και εκμετάλλευση των συναισθημάτων των άλλων και τείνει να βλάπτει τη σωματική και ψυχική υγεία. Σχετίζεται με κακές συνήθειες, χρόνια κατάθλιψη και καρδιακές προσβολές. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη στην οποία συμμετείχαν  6.814 άτομα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine, έδειξε ότι οι κυνικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κυνισμός συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, συνολικής θνησιμότητας και θνησιμότητας από καρκίνο. Έχει επίσης αποκαλυφθεί ότι οι κυνικοί άνθρωποι έχουν μικρότερα εισοδήματα από τους πιο αισιόδοξους. Πολλοί καταθλιπτικοί άνθρωποι είναι χρόνια κυνικοί, γεγονός που παρατείνει την κατάθλιψη.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι σήμερα που δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε πολλά πρόσωπα και πράγματα. Άλλωστε, οι εποχές είναι σκληρές και τα συναισθήματα, μεταδοτικά. Τα διάφορα τραγικά γεγονότα της επικαιρότητας μπορεί, εν τω μεταξύ, να προκύψουν από ή να προκαλέσουν κυνισμό. Η συναισθηματική απορρύθμιση επηρεάζει την κοινωνία με έντονο τρόπο. Τα συναισθήματα που είναι πολύ δυνατά και που βιώνονται σιωπηρά, μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, όπως καταστροφές και βία.

Κυνισμός δεν σημαίνει ωριμότητα

Είναι το αντίθετο του κυνισμού, όπως η εμπιστοσύνη, η αθωότητα, η αφέλεια, η ευθυμία, η συνεργασία, ο ρομαντισμός, η θετικότητα και ο συναισθηματισμός, η συνταγή για μια όμορφη ζωή και καλή υγεία; Πιθανώς. Αλλά, τείνουμε να τα θεωρούμε πολύ παιδικά για να τα υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας. Ο κυνισμός μπορεί να φαίνεται πιο «ώριμος», χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κυνισμό να μας κυβερνά. Η δυσπιστία και τα πληγωμένα συναισθήματα απαιτούν διαχείριση αλλιώς ο κυνισμός εντείνεται και φτάνει κανείς στο σημείο να τα απορρίπτει όλα (για παράδειγμα να κάνει σκέψεις όπως «όλες οι επιχειρήσεις είναι διεφθαρμένες» ή «κανείς δεν είναι αξιόπιστος»).

Υπάρχει πάντα κάτι αρνητικό και μπορούμε να το βρούμε αν ψάξουμε. Μπορούμε να βρούμε σωματίδια σκόνης σε ένα καθαρό πάτωμα, αγνοώντας την μεγάλη εικόνα. Μπορούμε να δούμε μόνο το κακό, αγνοώντας την ομορφιά γύρω μας. Αλλά αυτή η στάση μας μολύνει…

Είναι φυσικό να γινόμαστε κυνικοί κάποιες φορές

Ένα αίσθημα κυνισμού προκύπτει συχνά μετά από περιπτώσεις προδοσίας και μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Αλλά δεν είναι όλες οι καταστάσεις στη ζωή μας οι ίδιες. Δεν θα μας πληγώνουν και θα μας απογοητεύουν πάντα και όλοι. Υπάρχουν συμφωνίες που τηρούνται, άτομα που μας λένε την αλήθεια, συμπεριφορές που μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Αντί να κάνουμε τον κυνισμό στάση ζωής, ας συνδυάσουμε στιγμές επιφυλακτικότητας και καχυποψίας με μεγαλύτερες στιγμές ελπίδας, θετικότητας και ενσυναίσθησης.


vita.gr