Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρόμων

Η κα.Βούλτεψη αρχικά μίλησε για την λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών: «Όχι δεν αγαπάμε τις ανεξάρτητες αρχές, ποιος δεν αγαπάει τις ανεξάρτητες αρχές; Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι όταν το 2015, προκειμένου να πάρει ο Νίκος Παππάς τις αρμοδιότητες του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης με νόμο καταργήθηκαν όλες οι ανεξάρτητες αρχές. Προχωρήσατε σε πρόωρη λήξη της θητείας όλων των μελών των ανεξάρτητων αρχών».

Αναφορικά με την λειτουργία της ΡΑΣ σχολίασε η κα Βούλτεψη πολλές αρχές έχουν πρόβλημα προσωπικού δεν σημαίνει όμως ότι δεν κάνουν τίποτα.

Βούλτεψη: «Υπάρχει ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ”είμαι αλάνθαστος”»

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη σχολίασε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: «Την ώρα που καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες και όλος ο κόσμος, ότι υπάρχουν ευθύνες και οι ευθύνες δεν μπορεί να επιμεριστούν, θα τις επιμερίσει η δικαιοσύνη, αλλά προφανώς έγινε τώρα με την κυβέρνησή μας, την ίδια ώρα υπάρχει ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ”είμαι αλάνθαστος”, αυτό οδηγεί τον κόσμο στην άποψη ότι κάποιος που δηλώνει αλάνθαστος δεν θα διορθώσει ποτέ λάθος».

Ενώ, σχετικά με την παρουσία του Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με την παραίτησή του και δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω η κα. Βούλτεψη αναφέροντας ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάνει συμψηφισμούς.

Κατρούγκαλος: «Οι ευθύνες να επιμεριστούν. Το βασικό θέμα είναι η υποστελέχωση του ΟΣΕ»

«Πρέπει οι ευθύνες να επιμεριστούν, χωρίς κοκορομαχίες. Το βασικό θέμα είναι η υποστελέχωση του ΟΣΕ. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ο ΟΣΕ 1122 υπαλλήλους και 224 με ατομικές συμβάσεις και έμειναν λιγότεροι από 750. Η ΡΑΣ υποστελεχωμένη προσπαθούσε και θυμάμαι τον κ. Καραμανλή να έρχεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να λέει ότι  δεν έχει παρατηρήσει κάτι για την ΡΑΣ», είπε αρχικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατρούγκαλος: «Ο κ. Καραμανλής ετοίμαζε σε συνεργασία με ιδιώτες αυτές και τις λίγες αρμοδιότητες που έχει ο ΟΣΕ να τις μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα»

Σχετικά με την απόσπαση δύο στελεχών σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος: «Δεν αποσπούν τα κόμματα μόνα τους τα στελέχη που θέλουν. Τόνισα ότι το βασικό ζήτημα της τραγωδίας είναι η υποστελέχωση του ΟΣΕ που αντανακλά την λογική της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή να μην υπάρχει ούτε ισχυρό κράτος, ούτε ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες, να μην υπάρχει κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας. Ο κ. Καραμανλής πριν φύγει ετοίμαζε σε συνεργασία με ιδιώτες αυτές και τις λίγες αρμοδιότητες που έχει ο ΟΣΕ να τις μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα».

Στην συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει «τα δύο βασικά αίτια της τραγωδίας είναι ο πελατειασμός και η ρουσφετολογική προσέγγιση που διαχρονικά χαρακτηρίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για την αργοπορία πραγματοποίησης των συμβάσεων ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Ούτε κακιά ώρα, ούτε κακιά χώρα. Εμείς παραδώσαμε το συγκεκριμένο έργο της αμαρτωλής σύμβασης 717 κατά 68% ολοκληρωμένο, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΛ θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί ως το 2020».

Λοβέρδος: «Υπάρχει ένα όριο στα καλλιστεία ανικανότητας»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξήγησε: «Υπάρχει ένα όριο στα καλλιστεία ανικανότητας. Εδώ έχουμε ένα διαγωνισμό ποιος είναι λιγότερος ικανός. Eίναι ένας διαγωνισμός απαράδεκτος. Η συζήτηση για τις ανεξάρτητες αρχές, κι αν αποσπάστηκαν δύο μέλη – κατά την ταπεινή μου γνώμη – δεν είναι το αίτιο και το βασικό θέμα που αφορά το δυστύχημα. Το βασικό αίτιο – για εμένα –  είναι τα 9 χρόνια που πέρασαν από το 2013 για να ολοκληρώθει μία σύμβαση».

Λοβέρδος: «Έχουμε ένα κράτος που δεν προχωράει – Τα 2/3 των υπουργικών συμβουλίων είναι ανυπόγραφα»

«Έχουμε ένα κράτος που σε ό,τι αφορά τα θέματά του δεν προχωράει. Όπου πρόκειται να υπάρξει δημόσια σύμβαση, έχουμε αλληλένδετες ευθύνες  και υπουργών που δεν υπογράφου. Έχουμε τα 2/3 των υπουργικών συμβουλίων είναι ανυπόγραφα, δεν τελειώνουν τα θέματα», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ.

Καταλήγοντας ο Άνδρέας Λοβέρδος μίλησε για τα συλλαλητήρια που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα και εκτίμησε ότι ήταν έκφραση συγκίνησης και οργής. Ακόμη εξέφρασε την θλίψη του που στην Σταδίου, στην Αθήνα, δεν υπάρχει το μνημείο για τα θύματα της Marfin, καθώς καταστράφηκε πάλι.


Πηγή