Ρημαγμένη πόλη σήμερα, η Μαριούπολη έχει αποτελέσει σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου και της ουκρανικής αντίστασης, η οποία ωστόσο έχει πλέον κυρίως περιοριστεί στην τεράστια έκταση της σοβιετικής χαλυβουργίας Azovstal.
Εκεί, οι Ουκρανοί στρατιώτες τώρα «καλούνται να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν για να σώσουν τη ζωή τους».
Η χαλυβουργία Illich, έτερος θύλακας αντίστασης, έχει ήδη καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο φακός διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων καταγράφει εικόνες νεκρών αμάχων να κείτονται στο έδαφος στην ευρύτερη περιοχή της χαλυβουργίας.
Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο
Η Μαριούπολη, συνώνυμο του ανθρωπιστικού εφιάλτη που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, είναι πλέον ολοσχερώς κατεστραμμένη. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν παραμείνει υπό απελπιστικές συνθήκες στην άλλοτε ακμάζουσα πόλη των 440.000 κατοίκων, με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό.
Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο έως και για 20.000 νεκρούς από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, καθώς και για απόπειρες των ρωσικών δυνάμεων να αποκρύψουν φρικαλεότητες ανάλογες ή ίσως, όπως αναφέρουν, και χειρότερες όσων αποκαλύφθηκε ότι διαπράχθηκαν στην Μπούτσα.
Γκερνίκα, Κόβεντρι, Χαλέπι, Γκρόζνι, Λένινγκραντ: Είναι οι πόλεις δίπλα στις οποίες θα πάρει τη θέση της η Μαριούπολη στην Ιστορία, σύμφωνα με τα λόγια του Έλληνα πρόξενου, Μανώλη Ανδρουλάκη. «Αυτό που είδα, ελπίζω να μη το δει κανείς ποτέ» είχε δηλώσει επιστρέφοντας στα τέλη Μαρτίου στην Αθήνα κ. Ανδρουλάκης, ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που διέφυγε από την εμπόλεμη ζώνη.
Ρωσία: Ελέγχουμε όλη την αστική ζώνη
Ο έλεγχος στο μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής θα επιτρέψει στη Ρωσία τη δημιουργία χερσαίας «γέφυρας» για τη σύνδεση των αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε και κατέλαβε το 2014 για να ακολουθήσει η οκταετής σύγκρουση του ουκρανικού στρατού με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.
Στρατιωτικοί αναλυτές διαβλέπουν πως η πτώση της Μαριούπολης είναι αναπόφευκτη.
Μιλώντας στην εκπομπή «News Nation» του δικτύου CBS, ο Μπράιν Κλαρκ, με ειδικότητα στις ναυτικές επιχειρήσεις και ηλεκτρονικό πόλεμο και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hudson, τονίζει πως η Ρωσία «διεξάγει μάχη φθοράς και οι Ρώσοι σκοπεύουν με κάθε κόστος να εξασφαλίσουν αυτή τη νίκη».
«Η Ρωσία ‘ήλθε’ από την Κριμαία και το Ντονμπάς, περικύκλωσε την περιοχή γύρω από τη Μαριούπολη και ουσιαστικά την απέκλεισε από την υπόλοιπη Ουκρανία. Στην παρούσα φάση σφίγγουν τον κλοιό έως ότου [σ.σ. οι Ουκρανοί] υποκύψουν» επισημαίνει.
Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναγνώρισε το Σάββατο πως ένα μικρό τμήμα της Μαριούπολης ελέγχεται πλέον από τις ουκρανικές δυνάμεις, και ταυτόχρονα προειδοποίησε πως εάν οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες «εξοντωθούν», θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα.
Ακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας περί «εκκαθάρισης του συνόλου της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις».
Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ελάχιστοι μαχητές παραμένουν στην βιομηχανία Azovstal και «η μόνη ευκαιρία να σώσουν τις ζωές του είναι να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν». Έως την 16η Απριλίου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν χάσει στην πολιορκημένη πόλη έως και 4.000 μέλη, ενώ 1.464 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Δεν υπήρξε άμεσα αντίδραση του Κιέβου στη ρωσική ανακοίνωση.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε, ωστόσο, ήδη διαμηνύσει μιλώντας στην Ukraïnska Pravda πως «η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση», προειδοποιώντας πως θα επέλθει αδιέξοδο. «Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε τα εδάφη, ούτε τους ανθρώπους μας» ανέφερε, λέγοντας επίσης πως η Μαριούπολη «είναι δέκα φορές η Μποροντιάνκα»…
Επιδεικνύει η Ρωσία την κατάκτησή της – Άμαχοι νεκροί στη χαλυβουργία Illich
Προ της ανακοίνωσης ότι ελέγχει πλέον ολόκληρη την αστική ζώνη, ο ρωσικός στρατός είχε «ανοίξει» σε ξένους δημοσιογράφους το κέντρο της Μαριούπολης. Μιας πόλης φάντασμα.
Ο φωτογραφικές φακός και οι κάμερες διεθνών πρακτορείων κατέγραψαν εικόνες καταστροφής, αμάχους να περπατούν ανάμεσα στα ερείπια, Ρώσους στρατιώτες με χαραγμένο το σύμβολο «Ζ» στη στολή τους, καθώς και φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ, να περιπολούν στους δρόμους. Ανάμεσα στα «καρέ» και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από φορτηγά που φέρουν το σύμβολο «Ζ».
Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες
Δημοσιογράφοι των πρακτορείων Reuters και Associated Press μετέβησαν και στη χαλυβουργία Illich που κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις την Παρασκευή. Παντού συντρίμμια και στους γύρω δρόμους οι ρεπόρτερ είδαν διασκορπισμένες τουλάχιστον έξι σορούς αμάχων, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας με ροζ πουλόβερ και λευκά παπούτσια, που εικονίζεται στο βίντεο του Reuters.
Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα ήλθαν και νέα πλάνα από τον ανατολικό τομέα της πόλης που «μαρτυρούν» την απόλυτη καταστροφή.
cnn.gr