Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σχεδιάζουν μεγάλες εμπορικές εταιρείες για το ρωσικό πετρέλαιο

Ωστόσο οι εμπορικές εταιρίες περιορίζουν σταδιακά τις αγορές από τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Rosneft, καθώς επιδιώκουν να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η διατύπωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαιρεί τις αγορές πετρελαίου από την Rosneft ή την Gazpromneft.

Οι εμπορικές εταιρίες προσπαθούν να προσδιορίσουν τους “απολύτως απαραίτητους” όρους της συνεργασίας τους, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιες εταιρίες, προχωρούν σε μείωση των αγορών τους, ώστε η συμμόρφωσή τους να έχει διασφαλιστεί από την 15η Μαΐου, όταν θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για το ενδεχόμενο μελλοντικών πωλήσεων από τη συμμετοχή της ρωσικής εταιρίας υποδομών Transneft, στην οποία ανήκουν σημαντικά λιμάνια και αγωγοί πετρελαίου.

Ο μεγάλος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, Trafigura δήλωσε στο Reuters “ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις κυρώσεις που θα εφαρμοστούν. Αναμένουμε ότι οι ποσότητες που εμπορευόμαστε θα μειωθούν περαιτέρω από την 15η Μαΐου”.

Ένας άλλος μεγάλος αγοραστής, η Vitol αρνήθηκε να σχολιάσει την προθεσμία της 15ης Μαΐου. Η Vitol είχε ανακοινώσει ότι οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που εμπορεύεται “θα μειωθούν σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς περιορίζονται οι υποχρεώσεις συμβολαίων για την τρέχουσα περίοδο” ενώ θα σταματήσει να εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο από τα τέλη του 2022.

Ο πόλεμος και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ήδη οδηγήσει αρκετούς δυτικούς αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου όπως η Shell, να σταματήσουν τις μεσοπρόθεσμες αγορές νέων ποσοτήτων.

Τα διυλιστήρια στην Ευρώπη αρνούνται σταδιακά να προχωρήσουν στη διύλιση ρωσικού αργού πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη πρόβλημα στις ρωσικές εξαγωγές, παρά τις από την Ινδία και την Τουρκία, ενώ οι πωλήσεις προς την Κίνα δεν έχουν μειωθεί.

Οι ποσότητες της Rosneft και της Gazpromneft έχουν καταγραφεί στα 29 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό των φορτώσεων.

Η ροή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το Μάιο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Η Rosneft αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Gazpromneft δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού του Reuters, ενώ άλλοι αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου, όπως η Gunvor και η Glencore αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τις επιπτώσεις της προθεσμίας της 15ης Μαΐου

enikonomia.gr


Πηγή