Υπό τη σκιά της θηριωδίας στην Μπούτσα, Γερμανία και η Γαλλία απελαύνουν μαζικά Ρώσους διπλωμάτες από το έδαφός τους εισπράττοντας την οργισμένη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διαμηνύει πως θα «απαντήσει αναλόγως». Εξίσου οργισμένη η αντίδραση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη νέα δήλωση του Τζο Μπάιντεν περί «εγκληματία πολέμου» Βλαντιμίρ Πούτιν που πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να πολεμήσει. Και πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες ώστε να υπάρξει πράγματι μία δίκη για εγκλήματα πολέμου» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλέον ξεκάθαρη μέχρι στιγμής δήλωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να «δουν» τον Ρώσο πρόεδρο στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
«Ίσως θυμάστε ότι δέχθηκα κριτική διότι αποκάλεσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου. Είδατε τι συνέβη στην Μπούτσα. Είναι εγκληματίας πολέμου» ανέφερε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα -για να εισπράξει την απάντηση Λαβρόφ ότι «ορισμένοι έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε δε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη για να αποκρούσει τις κατηγορίες για φρικαλεότητες που αποδίδονται στα ρωσικά στρατεύματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν συγκεκριμένα πως, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, θα συνδράμουν διεθνή αντιπροσωπεία εισαγγελέων για τη συλλογή και ανάλυση αποδείξεων για διάπραξη ωμοτήτων. «Καταγράφουμε ωμότητες και μοιραζόμαστε τις πληροφορίες με θεσμούς που εργάζονται για τη λογοδοσία των υπευθύνων» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Παράλληλα πρόκειται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις εντός της εβδομάδας, χωρίς να έχουν δοθεί επί του παρόντος περαιτέρω λεπτομέρειες.
ΠΡΟΣΟΧΗ, ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο με σκληρό περιεχόμενο
Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντε Πόντε, έχει ήδη καλέσει από το Σάββατο στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι είναι εγκληματίας πολέμου.
Ομάδες έρευνας στέλνει στην Ουκρανία η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδράμει εξίσου την Ουκρανία στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατόπιν επικοινωνίας με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι φρικτές δολοφονίες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επισήμανε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να στείλει ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. «Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν» ανέφερε, τονίζοντας ότι «απαιτείται παγκόσμια απάντηση».
«Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μία τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη-μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Γερμανία έχει κατηγορήσει ανοιχτά τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα» είχε δηλώσει την Κυριακή η επικεφαλής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ.
Για «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει κάνει λόγο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Υποδεχόμενη τη Δευτέρα στο Λονδίνο τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Λις Τρας, τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο» ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους στην Ουκρανία -αποσαφηνίζοντας πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της γενοκτονίας θα πρέπει να αποφανθεί η διεθνής Δικαιοσύνη.
Μιλώντας από τη βρετανική πρωτεύουσα ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι οι εικόνες που φθάνουν από την Μπούτσα με θηριωδίες κατά αμάχων είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» των εγκλημάτων πολέμου του ρωσικού στρατού.
Με το βλέμμα στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών εντός της εβδομάδας, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «ο τρόμος στη Μπούτσα, τη Μαριούπολη και άλλες τοποθεσίες» απαιτεί νέες και σοβαρότερες κυρώσεις.
«Δεν αρκούν πια τα ημίμετρα. Απαιτώ βαρύτερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό ζητούν τα θύματα των βιασμών και των δολοφονιών. Εάν έχετε αμφιβολίες, πηγαίνετε πρώτα στην Μπούκα» ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Λιζ Τρας.
Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωνε -χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες- ότι η κατάσταση στην πόλη Μποροντιάνκα είναι χειρότερη και από αυτήν στην Μπούτσα ως προς τον αριθμό των θυμάτων. Οι σοροί τουλάχιστον 412 αμάχων έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής διασκορπισμένες σε πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν διεθνώς ως γενοκτονία» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φεύγοντας για πρώτη φορά από το κέντρο του Κιέβου μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου, για να μεταβεί στην Μπούτσα. «Νεκροί βρέθηκαν σε βαρέλια, υπόγεια, απαγχονισμένοι, έχοντας υποστεί βασανιστήρια» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας από το δρόμο όπου εντοπίστηκαν διασκορπισμένες οι σοροί δεκάδων αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Η διεθνής κατακραυγή κατά της Ρωσίας διογκώνεται ενόσω ο δημοσιογραφικός φακός και οι κάμερες διεθνών ειδησεογραφικών μέσων φέρνουν στο φως τρομακτικές εικόνες και ντοκουμέντα με ωμότητες κατά αμάχων, μαζικούς τάφους και τεράστιες καταστροφές στα εδάφη από όπου αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Στο βίντεο που ακολουθεί το CNNi καταγράφει τοποθεσία ομαδικού τάφου.
Στο πεδίο του πολέμου, η Ουκρανία ανέφερε τη Δευτέρα, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας, ότι αναμένει πως η Ρωσία ετοιμάζεται για σφοδρό σφυροκόπημα του Χαρκόβου και περικύκλωση όλου του ανατολικού μετώπου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε εξίσου πως φέρεται να υπάρχουν ρωσικά σχέδια για «ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών» στην ανατολική Ουκρανία.
Παράλληλα, συνεχίζεται το σφυροκόπημα στον ουκρανικό νότο. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Μικολάιβ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ολεξάντερ Σενκέβιτς.
Δραματική παραμένει την ίδια στιγμή η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου το 90% της πόλης έχει πλέον καταστραφεί και 130.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι, σύμφωνα με το δήμαρχο Βαντίμι Μποϊτσένκο. Μία ακόμη απόπειρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει κοντά στους αμάχους της Μαριούπολης έπεσε στο κενό.
Δραματικές εικόνες της σφαγής στην Μπούτσα
cnn.gr