Σε φυγή τρέπονται άμαχοι από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χαρκόβου, καθώς επίκειται μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού με στόχευση τον έλεγχο του συνόλου του Ντονμπάς και την «ένωση» με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέο στάδιο, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αμερικανό επιτελάρχη Μαρκ Μίλεϊ να μιλούν αμφότεροι για σύγκρουση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Η «έξοδος» των αμάχων του Ντονμπάς έρχεται υπό τη σκιά της σφαγής που αποκαλύφθηκε στην Μπούτσα μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και τις εικόνες σχεδόν ολοσχερούς καταστροφής της Μποροντιάνκα, όπου κατ’ εκτίμηση των ουκρανικών αρχών ο απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη βαρύτερος.
Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν, κυνηγώντας τον πλούτο του Βλαντιμίρ Πούτιν, νέες κυρώσεις που «αγγίζουν» τις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου. Η Ουάσινγκτον έβαλε στο στόχαστρο τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, ενώ απαγορεύει κάθε αμερικανική επένδυση στη χώρα, με αξιωματούχο της διακυβέρνησης Μπάιντεν να λέει πως «οι Ρώσοι μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν στο σοβιετικό βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του 1980».
Ως προς τις δρομολογούμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «απάντηση» της σφαγής στην Μπούτσα διαφαίνεται ότι ανακύπτουν εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας για εμπάργκο στον άνθρακα, κατ’ εισήγηση της Κομισιόν. Οι συζητήσεις συνεχίζονται την Πέμπτη στο Coreper, ενώ το απόγευμα την ίδιας ημέρας λαμβάνει χώρα και η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προς αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εφόσον οι κυρώσεις της ΕΕ εγκριθούν θα είναι οι σκληρότερες που έχει επιβάλλει το ευρωπαϊκό μπλοκ στη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής -όμως και πάλι θα επικριθούν ως ανεπαρκείς από την Ουκρανία. «Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» παραδέχθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα στην πρώτη του αντίδραση μετά τη διεθνή κατακραυγή για τις θηριωδίες στην Μπούτσα και το «κατηγορώ» για εγκλήματα πολέμου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια του καθεστώτος του Κιέβου». Το Κρεμλίνο επιμένει στα περί «σκηνοθεσίας» προκειμένου να δικαιολογηθούν νέες δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας· μιλά για «υστερία» για την Μπούτσα που αποσκοπεί επίσης στο να «εκτροχιαστεί» η ειρηνευτική διαδικασία.
Κίεβο προς αμάχους του Ντονμπάς: «Φύγετε τώρα»
Το Κίεβο έχει καλέσει, διά της αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, τους κατοίκους του Ντονμπάς «να φύγουν τώρα», προειδοποιώντας ότι το επερχόμενο ρωσικό σφυροκόπημα μπορεί να ανακόψει τις οδούς διαφυγής.
Ήδη υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έχει περιέλθει η πόλη Ιζιούμ, πάνω στη γραμμή του ανατολικού μετώπου, και οι ουκρανικές δεν μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αμάχων της περιοχής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου, Ολέχ Σινεγκούμποφ.
Στις περιφέρειες του Χαρκόβου, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μαίνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις αφότου οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου -για να έλθουν μετέπειτα στο φως οι εικόνες με θηριωδίες κατά αμάχων στην Μπούτσα,
«Η εκκένωση πρέπει να γίνει τώρα διότι διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν θανάσιμο κίνδυνο» ανέφερε η Ιρίνα Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει τη λειτουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων. «Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα» ανέφερε, προειδοποιώντας πως εάν εκδηλωθεί μαζική επίθεση η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να βοηθήσει τους αμάχους να διαφύγουν.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες κλιμακώνονται ήδη· ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επιδρομές του ρωσικού στρατού. Τρεις νεκροί από ρωσικά πυρά αναφέρθηκαν και στην Μπαλακλίγια, κοντά στο Χάρκοβο, ενώ βομβαρδίστηκαν και δέκα πολυώροφα κτήρια στην πόλη Σιεβιεροντονέτσκ. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν και σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία.
Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, εξακολούθησε την Τετάρτη να δέχεται πυρά και οι τοπικές αρχές αναμένουν πως η Ρωσία θα εξαπολύσει σύντομα επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης. Οι κάτοικοι κοντινών περιοχών εγκατέλειπαν εντός τις ημέρες τα σπίτια τους επιβιβαζόμενοι σε λεωφορεία για να προστεθούν στους εκατομμύρια εκτοπισμένους του πολέμου.
Καθώς η Ρωσία επικεντρώνεται πλέον στο Ντονμπάς -όπου πόλεμος μαίνεται ήδη επί οκταετίας, μετά την προσάρτηση της Κριμίας- στο φως έρχονται μετά τη σφαγή στην Μπούτσα και πλάνα από τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί η πόλη Μποροντιάνκα, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.
To ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα βίντεο με εικόνες από τη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη.
Η ουκρανική γενική εισαγγελία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν δηλώσει πως αναμένουν να εντοπίσουν στην Μποροντιάνκα χειρότερες θηριωδίες και περισσότερους νεκρούς αμάχους από την Μπούτσα. Φωτογραφίες νεκρών αμάχων από την πόλη εξίσου παραπέμπουν σε συνοπτικές εκτελέσεις.
Σε οδοιπορικό του στην Μποροντιάνκα, ο ανταποκριτής του Τζέρεμι Μπόουεν μεταδίδει ότι η καταστροφή είναι η χειρότερη που έχει δει συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη πόλη στα περίχωρα του Κιέβου, περιλαμβανομένου του Ιρπίν και της Μπούτσα.
Κατεστραμμένα και ολοσχερώς καμμένα κτήρια, συντρίμμια παντού…
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι η Ρωσία εμποδίζει την πρόσβαση ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη προκειμένου να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα στην πολιορκημένη πόλη που βομβαρδίζεται ανηλεώς.
Αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από επτά λεωφορεία και σχεδόν 40 ιδιωτικά οχήματα, υπό την προστασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), έφθασε εντός της ημέρας στη Ζαπορίζια. Οι άμαχοι είχαν καταφέρει να φύγουν μόνοι τους από τη Μαριούπολη· ΔΕΕΣ προσπαθεί μάταια να βρεθούν κοντά στους κατοίκους της Μαριούπολης, αλλά δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας.
cnn.gr