Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απελευθερώνονται» οι άμαχοι της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη

Από τα «έγκατα» της χαλυβουργίας Azovstal βγαίνουν ανά ομάδες δεκάδες άμαχοι, διασχίζοντας τη ρημαγμένη Μαριούπολη, με κατεύθυνση τόσο εδάφη υπό ουκρανικό έλεγχο, όσο και ρωσοκρατούμενες περιοχές, στο πλαίσιο της εν εξελίξει επιχείρησης εκκένωσης της πάλαι ποτέ σοβιετικής βιομηχανίας. Η επιχείρηση εκκένωσης λαμβάνει χώρα με τη συνδρομή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, υπό το συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών. Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από άλλα σημεία της Μαριούπολης.

Εκατοντάδες άνθρωποι -έως και 1.000 κατά τις ουκρανικές αρχές-, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είχαν αναζητήσει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς στα υπόγεια και τα καταφύγια της δαιδαλώδους χαλυβουργίας, που καλύπτει έκταση 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Εκεί, όπου τελικώς παγιδεύτηκαν υπό συνθήκες απελπιστικές εν μέσω του αδιάκοπου ρωσικού σφυροκοπήματος στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Στη χαλυβουργία παραμένουν οχυρωμένοι οι εναπομείναντες Ουκρανοί μαχητές, έχοντας απορρίψει διαδοχικά ρωσικά τελεσίγραφα να καταθέσουν τα όπλα.


cnn.gr